Provincie Limburg

Subsidie voor drie koplopersprojecten op het gebied van ICT in de zorg De Provincie Limburg wil in het kader van de senioreneconomie een zo

gunstig mogelijk klimaat scheppen voor de senioren burgers in de Provincie. In dat kader stemden Gedeputeerde Staten in met het uitvoeren van drie koplopersprojecten op het gebied van digitale gegevensuitwisseling in de zorg. Het gaat om de implementatie van het medisch, elektronisch patiëntendossier (EPD). Hierdoor kan er efficiënter en effectiever gewerkt worden. De projectvoorstellen zijn ingediend door Huisartsenpost Noord Limburg, Regionaal Ambulance Voorziening Noord-Limburg en Intocare.

Huisartsenpost Noord-Limburg
In Noord-Limburg heeft 97% van de daar gevestigde huisartsen de uitspraak gedaan dat er naar één gezamenlijk
huisartseninformatiesysteem (HIS) overgegaan moet worden. Daarbij heeft een meerderheid van die artsen gekozen voor een nieuw systeem. De huisartsenpost wil door middel van die te realiseren infrastructuur het systeem implementeren waardoor het mogelijk wordt door middel van Internet in te loggen op centraal opgeslagen gegegevens die vanuit elk willekeurig punt kunnen worden opgeroepen. De huisartsenpost krijgt maximaal 100.000,-- subsidie.

Regionale Ambulance Voorziening Noord-Limburg (RAV) De RAV gaat met een subsidie van 100.000,00 een ontbrekend stuk in de keten huisarts-ziekenhuis-ambulancepost-huisartsenpost-apotheek invullen door de ambulance uit te rusten met kleine handcomputers waarop de gegevens van de patiënt zijn te ontsluiten. In feite is er hierbij sprake van een mobiel elektronisch patiëntendossier (EPD). Niet eerder is een dergelijk systeem toegepast in het ambulancevervoer.

IntoCare
IntoCare is een consortium van vijf Limburgse MKB-bedrijven, die zich richten op de ICT binnen de gezondheidszorgsector. Intocare krijgt een additionele subsidie van 45.000,00 voor de inrichting van vijf modelhuisartsenpraktijken. Hiermee is de subsidieaanvraag van IntoCare geheel afgehandeld, en hebben ze een maximaal subsidie van in totaal 100.000,00 gekregen. De additionele subsidie wordt verstrekt voor de uitvoering van fase 2 van hun projectplan: het geven van bekendheid aan de mogelijkheden van het systeem: een IntoCareNet dat het mogelijk maakt de verschillende op de markt zijnde huisartseninformatiesystemen ten opzichte van elkaar te ontsluiten.

Tenslotte wil de Provincie Limburg de markt uitdagen om samen met één of meerdere ziekenhuizen het elektronisch patiëntendossier door te ontwikkelen. Daarvoor rerserveert de Provincie Limburg een bedrag van 100.000,00. Dit bedrag zal bijdragen aan de uitvoering van een vierde koplopersproject.

30-11-2005 09:47