Gemeente Alkmaar


In het persbericht dat gisteren aan uw redactie verstuurt is, is helaas een vervelende fout geslopen. De bijeenkomst voor de Spoorbuurt op donderdag 1 december vindt plaats in het het Willem Blaue College aan de Bergerweg (en niet in de Belloschool).

Bij deze opnieuw het persbericht, nu met de juiste locatie.

Met vriendelijke groet,
Mariska van der Leij

Alkmaar, 28 november

Informatiebijeenkomsten onderzoek grondwater Stationsgebied

De bouw van parkeerkelders leidt niet tot een stijging van de grondwaterstanden in de Spoorbuurt en de Bergerhof. Dat is een van de meest opmerkelijke conclusies van het kennisinstituut GeoDelft uit het onderzoek dat zij in opdracht van gemeente en bewonersverenigingen heeft uitgevoerd. Op 30 november en 1 december informeren GeoDelft en de gemeente omwonenden over de uitkomsten van het onderzoek.

De gemeente wil het Stationsgebied opnieuw inrichten. Het stadsgedeelte moet meer aanzien krijgen. Onderdeel van de wensenlijst zijn appartementengebouwen met parkeerkelders. Voordat deze wensen werkelijkheid worden, moest eerst onderzoek worden gedaan naar de bodemgesteldheid van het gebied. Na overleg met de bewonersverenigingen van de Spoorbuurt en de Bergermeer heeft het kennisinstituut GeoDelft opdracht gekregen een en ander te onderzoeken.

Neerslag In het bijzonder in de Bergerhof hadden bewoners hinderlijke last van vochtproblemen. Het idee heerste dat de grondwaterstand hier voor een groot deel schuldig aan is. Bewoners vreesden dat de gewenste nieuwbouw van appartementen met parkeerkelders de grondwaterstand verhoogt. Daardoor zouden klachten over wateroverlast toenemen.

Geodelft: Logisch dat die angst leeft. In het verleden ondervonden bewoners veel overlast en zij willen dat natuurlijk niet weer meemaken. Dat kunnen wij ons goed voorstellen, en de gemeente ook want daarom heeft gemeente Alkmaar ook dit onderzoek laten doen.

Het onderzoek van GeoDelft wijst echter uit dat klachten over vochtoverlast voornamelijk een gevolg zijn van neerslag. Die neerslag kan het beste, aldus de ingenieurs, worden opgevangen en via afvoerpijpen rechtstreeks naar het drainagesysteem worden geleid. De maatregelen die de gemeente heeft genomen naar aanleiding van klachten in het verleden zijn volgens GeoDelft voldoende. Niettemin zal de gemeente in de toekomst meer aandacht aan het onderhoud van de drainagevoorziening in de Bergerhof moeten besteden. Als dat is gebeurd, zal overtollig hemelwater nog vlotter kunnen worden afgevoerd

Info-avonden Nu het rapport over de gevolgen van bebouwing op de grondwaterstand in het Stationsgebied is voltooid, nodigt de gemeente Alkmaar de bewoners uit voor twee voorlichtingsavonden. Tijdens deze informatieavond worden de conclusies uit het rapport door de ingenieurs besproken en toegelicht. Ook zijn de resultaten van een bewonersenquête in de Bergerhof in het rapport verwerkt.

De informatieavond voor bewoners van de Bergerhof wordt gehouden in de Eendracht aan de Papaverstraat. Wethouder Simon Binnendijk is hierbij aanwezig. De avond begint om 20.00 uur, de zaal is vanaf 19.30 uur geopend. De informatieavond voor bewoners van de Spoorbuurt vindt plaats in het Willem Blaue College aan de Bergerweg . Wethouder Cor van Vliet zal hierbij aanwezig zijn. De avond begint om 20.00 uur, de zaal is vanaf 19.30 uur geopend.

Hoe nu verder? De eerste stap in de ontwikkeling van het stationsgebied is al gezet met het Structuurplan. Het structuurplan zal verder worden uitgewerkt met een nieuw bestemmingsplan voor de noordzijde en een beeldkwaliteitplan voor het gehele gebied. Het busstation wordt vernieuwd en de plannen worden medio 2006 bekend. Pro Rail zal een nieuwe tunnel bouwen.

Op 3 november zijn o.a. de bewonersorganisaties, Horizon College, rechtbank en de bedrijvenvereniging bijeen geweest om te praten over de deelname in een klankbordgroep de komende jaren. Eventuele andere geïnteresseerden kunnen zich melden bij Rob van Menen, 072 5488740. In overleg kan worden bepaald of hij/zij kan deelnemen.


---

Meer informatie: Mariska van der Leij, Communicatieadviseur, gemeente Alkmaar, 072 548 8992


---

Om de kwaliteit van de e-mailbeantwoording te verbeteren, houdt de gemeente Alkmaar een onderzoek. Bij dit onderzoek gaat het om de antwoorden die u krijgt als u de gemeente per e-mail een vraag stelt. Als u op onderstaande link klikt, komt u bij de vragenlijst terecht:

http://www.internet-onderzoek.nl/email/entry.asp?site=alkmaar

Indien u niet in de vragenlijst terecht komt: kopieer bovenstaande link in de adresbalk van uw browser.
Het onderzoek neemt maximaal 10 minuten van uw tijd in beslag. Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Het onderzoeksbureau is dat wettelijk verplicht.

Hartelijk dank voor uw medewerking!