Gemeente Den Haag

november 2005
monumentale bomen in den haag krijgen naambordje

Monumentale bomen zijn ons levend erfgoed en verdienen extra aandacht. Daarom heeft de gemeente Den Haag twee wandelroutes samengesteld langs levende monumenten. Bij deze bomen of bomengroepen zijn tekstplaquettes in de straat aangebracht. Op de plaquette staan de leeftijd en de naam van de boom of bomen. Wethouder Stolte onthult op woensdag 30 november bij twee monumentale platanen op de Riviervismarkt de bijbehorende tekstplaquette op bijzonder wijze.

Monumentale bomen
Sinds 1995 kunnen Haagse bomen tot monument worden verheven. Inmiddels telt de gemeente Den Haag 1300 monumentale bomen, die zowel op particulier als openbaar gebied staan. Bomen krijgen deze status als ze een bijzondere bijdrage leveren aan de kwaliteit van de woonomgeving en voldoen aan een aantal maatstaven. Zo moet een boom in ieder geval ouder zijn dan vijftig jaar en in een goede conditie verkeren. Voor deze bomen wordt jaarlijks een apart onderhoudsprogramma opgesteld. Helaas komt het ook voor dat een boom gekapt moet worden In het gemeentelijk groenbeleid staat dat er dan een nieuwe boom wordt teruggeplant.

De twee wandelroutes langs monumentale bomen zijn te krijgen op het stadsdeelkantoor Centrum en op de website van de gemeente Den Haag: www.denhaag.nl/bomen.