Technische Universiteit Delft

College van Rijksadviseurs in debat met bouwkundigen TU Delft

Dit voorjaar heeft het nieuwe College van Rijksadviseurs zijn werkprogramma aan het publiek voorgelegd in de 'Agenda 2005'. Op woensdag 30 november gaan vooraanstaande bouwkundigen van de TU Delft hierover in debat met het College. Ook de verhoudingen en verwachtingen tussen de TU Delft enerzijds en het College anderzijds komen aan de orde.

Het ruimtelijk ontwerp heeft sterk aan betekenis gewonnen, ook op rijksniveau. Dit uit zich onder andere in het initiatief van de overheid om het instituut van de Rijksbouwmeester te verbreden met Rijksadviseurs voor aangrenzende disciplines. Sinds begin van dit jaar zijn naast Rijksbouwmeester Mels Crouwel (Min. VROM) de Rijksadviseurs Jan Brouwer, Dirk Sijmons en Fons Asselbergs aangesteld. Zij zijn actief op respectievelijk de gebieden Infrastructuur (Min. V&W) , Landschap (Min. LNV) en Cultuurhistorisch Erfgoed (Min OCW). Samen vormen zij met de Rijksbouwmeester het College van Rijksadviseurs. De wegen van dit College en de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft kruisen elkaar voortdurend. De Faculteit Bouwkunde is immers een belangrijke leverancier van ingenieurs die de ruimtelijke inrichting van Nederland in de nabije toekomst concreet zullen vormgeven. De uitvoering van het beleid van het College van Rijksadviseurs zal daarom in belangrijke mate afhankelijk zijn van de mate waarop het onderwijs aan de TU Delft 'spoort' met de intenties van dit beleid. Op het gebied van onderzoek wordt bij de faculteit bovendien werk verricht dat ondersteunend en aanvullend kan zijn op het werk van de Rijksadviseurs. Tijd dus voor een debat tussen het (voltallige) College van Rijksadviseurs en deskundigen van de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft.

Dit debat zal plaatsvinden op woensdag 30 november van 16.00-18.00 uur in de Grote Vergaderzaal (op de eerste verdieping) van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft. De Rijksbouwmeester en de drie Rijksadviseurs houden korte inleidingen. Docenten en onderzoekers van de Faculteit Bouwkunde wordt gevraagd te reageren op de inleidingen van de Rijksadviseurs. Belangrijke punten van discussie zijn hierbij de verhoudingen en verwachtingen tussen het College van Rijksadviseurs enerzijds en de TU Delft anderzijds.

Het debat is een van de evenementen vanwege het 100-jarig bestaan van de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft.

Programma debat:

Prof. Joost Schrijnen (TU): korte inleiding op film 'Rondje Randstad' Film 'Rondje Randstad'(Peter Bolhuis)

Ir. Mels Crouwel (Rijksbouwmeester): een visie op Rijksgebouwen en sleutelprojecten Prof. Leen van Duin (TU): commentaar & suggesties

Prof. Jan Brouwer (Rijksadviseur): een visie op Infrastructuur Dr. Luisa Calabrese (TU): commentaar & suggesties

Ir. Dirk Sijmons (Rijksadviseur): een visie op het Landschap Prof. Clemens Steenbergen (TU): commentaar & suggesties

Prof. Fons Asselbergs (Rijksadviseur): een visie op het Cultuurhistorisch erfgoed Prof. Eric Luiten (TU): commentaar & suggesties

Ir. Mels Crouwel: naar een nieuw kwaliteitsbegrip m.b.t. achitectuur en ruimtelijke ordening; welke rol kan de TU Delft hierin spelen?

Discussie

Nadere informatie:
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:
Communicatie en PR, Faculteit Bouwkunde, Tessa Wijtman, tel. 015 278 1980; e-mail: communicatie@bk.tudelft.nl; of met Karen Collet, persvoorlichter TU Delft, tel.: 015 278 5408; e-mail: k.collet@tudelft.nl.