Emissiehandel krijgt vleugels

Platform nederlandse luchtvaar

Emissiehandel voor luchtvaart, een oplossing voor broeikasgassen?

Op woensdag 30 november 2005 organiseert het Platform Nederlandse Luchtvaart het symposium 'Emissiehandel krijgt vleugels'.

Begin dit jaar is het systeem voor verhandelbare emissierechten van start gegaan voor energie-intensieve bedrijfstakken als raffinaderijen en de chemische industrie. Dat deze emissiehandel in de toekomst wordt uitgebreid naar de luchtvaart lijkt slechts een kwestie van tijd. De Europese Commissie heeft haar voorkeur uitgesproken voor deze methode ter vermindering van broeikasgassen, met steeds meer ondersteuning vanuit de luchtvaartsector.

Wat zijn nu de voor- en nadelen van emissiehandel voor luchtvaart? Is het verstandig om ook andere transportvormen te betrekken in dit systeem? Voor het effect van emissiehandel hangt verder veel af van de wijze waarop het wordt toegepast. Wordt het een 'gesloten' of een 'open' vorm van emissiehandel? Wat wordt er met de opbrengsten gedaan? Hoe zit het met de internationale concurrentiepositie? Wat zijn de actuele ontwikkelingen op Europees niveau?

In het symposium van het PNL komen deze vragen in verschillende presentaties aan de orde, waarna telkens gelegenheid zal zijn voor discussie onder leiding van de heer J. Schölvinck, manager Ruimte en Bestuur bij adviesbureau Goudappel Coffeng. De gastsprekers van dit symposium zijn:

14)- Mevrouw J.A. Hennis-Plasschaert, Europarlementariër voor de VVD en lid van de Parlementscommissie Vervoer en Toerisme.

16)- De heer drs. R.C.N. Wit, manager Economie bij CE en één van de onderzoekers van het rapport 'Giving wings to emission trading' dat (in opdracht van de Europese Commissie) in kaart brengt hoe internationale luchtvaart onder het bestaande Europese emissiehandelssysteem voor broeikasgassen kan worden gebracht.

18)- De heer B. Baksteen, voorzitter van het Platform Nederlandse Luchtvaart.

Het symposium is gratis en bestemd voor politici, beleidmakers, de luchtvaartsector, pers en andere geïnteresseerden.

Datum: woensdag 30 november 2005
Tijd: 13:30 tot 17:30 uur
Plaats: Beurs- en Congrescentrum de RAI in Amsterdam

Voor dit symposium kunt u zich, bij voorkeur vóór 30 oktober, aanmelden door een e-mail te sturen naar y.hof@pnl.nl, o.v.v. organisatie, naam, functie en adresgegevens. Na aanmelding ontvangt u van ons een bevestiging, het programma en de adresgegevens van de locatie waar het symposium gehouden wordt.

Voor meer informatie kunt u bellen naar: 0320-284234
www.pnl.nl