Ingezonden persbericht


Persbericht d.d. 28 juli 2005
Nederlands Stripmuseum Groningen eert Marten Toonder Museum doopt auditorium om tot 'Marten Toonder zaal'

Vanaf 30 november is er als eerbetoon een overzichtstentoonstelling van het werk van Marten Toonder in het Nederlands Stripmuseum Groningen. De tentoonstelling belicht Toonders gehele en respectabele oeuvre. Niet alleen Heer Ollie B. Bommel en Tom Poes, maar ook Panda, Kappie en anderen zijn te zien. Tijdens de opening van de tentoonstelling zal het auditorium van het stripmuseum omgedoopt worden tot 'Marten Toonder zaal'. Marten Toonder, geestelijk vader van de naoorlogse Nederlandse Stripwereld betekende veel voor het Stripmuseum. Hij was prominent lid van het comité van aanbeveling en Heer Ollie B. Bommel en Tom Poes sieren het logo van het museum.

Marten Toonder zaal
Het Nederlands Stripmuseum Groningen zal vanaf 30 november met een overzichtstentoonstelling eer betonen aan Marten Toonder, geestelijk vader van de naoorlogse Nederlandse Stripwereld. Het museum is gestart met het samenstellen van de expositie die een brede indruk geeft van zijn levenswerk. Heer Ollie B. Bommel en Tom Poes ontbreken uiteraard niet. "We doen ons uiterste best om eind november een prachtige expositie te openen. De nadruk ligt natuurlijk niet alleen op Ollie B. Bommel en Tom Poes. Dat zou Toonder en zijn werk ontzettend te kort doen. Hij is, en blijft natuurlijk, zó machtig belangrijk voor de stripwereld", zegt Albert Kraai (manager van Het Nederlands Stripmuseum Groningen). De expositie duurt tot medio maart 2006. Tijdens de opening van de expositie wordt tevens het auditorium van het stripmuseum gedoopt tot 'Marten Toonder zaal'.

Marten Toonder
Marten Toonder kreeg de meeste bekendheid als geestelijk vader van Heer Ollie B. Bommel en Tom Poes. Hij was oprichter en directeur van de Toonder Studio's, schreef en tekende vele stripverhalen, waaronder 'Panda', 'Kappie' en 'Koning Hollewijn'. Daarnaast maakte hij films en reclameboodschappen. Toonder overleed woensdag 27 juli op 93-jarige leeftijd in zijn slaap.

Nederlandse striphelden
In Het Nederlands Stripmuseum is ook de standaard tentoonstelling te bewonderen. Zo kan de bezoeker kennismaken met bekende Nederlandse striphelden als Erik de Noorman, Agent 327 en Ollie B. Bommel. De stripfamilie Jan, Jans en de kinderen ontvangen bezoekers in hun huiskamer (een carrousel) die echt tot leven komt. Zij vertellen vervolgens alles over de geschiedenis van de strip in Nederland. Het museum bestaat uit speciale ruimtes voor kinderen, volwassenen en 'echte' kenners. Naast originele tekeningen van Paulus de Boskabouter kunnen kinderen ook echt in zijn kabouterwereld stappen. Voor de liefhebbers zijn er unieke stukken uit de Nederlandse striphistorie te bewonderen.

Voor meer informatie over Het Nederlands Stripmuseum Groningen kan men bellen met: 050-3178470. Ook kan men een kijkje nemen op www.stripmuseumgroningen.nl.

Noot voor de redactie (