Gemeente Barneveld


Bouw woningen Eilanden-West kan doorgaan

Op dinsdag 10 mei vond een zitting bij de rechtbank plaats over Eilanden-West. De persoon die bezwaar heeft aangetekend tegen de verleende bouwvergunning, had bij de rechter een zogenoemd schorsingsverzoek ingediend om de bouw stop te zetten. De uitspraak van de rechter is vanochtend bekend gemaakt. Het schorsingsverzoek is afgewezen. Dit betekent dat de bouwer door mag gaan met de bouwactiviteiten van de woningen waarvoor de gemeente een vergunning had verleend. De gemeente is blij met deze uitspraak.

Eilanden-West en bestemmingsplan

Vorige maand heeft de Raad van State het bestemmingsplan Eilanden-West vernietigd omdat zij het niet eens is met de gevolgde procedure. De bezwaarde had tegelijkertijd met het aanspannen van deze bodemprocedure in september 2004 een voorlopige voorziening aangevraagd. Die laatste is toen door de rechter niet gehonoreerd en daardoor kon het bouwrijp maken en de procedure voor bouwvergunningverlening doorgaan. De gemeente had daarmee een wettelijke basis om het plan uit te voeren en heeft alle bouwvergunningen verleend. Voor ca. 60 woningen was deze vergunning onherroepelijk, voor de overige ca. 115 woningen nog niet.

Bezwaar tegen verleende bouwvergunningen

De bezwaarmaker diende een bezwaar in tegen de bouwvergunningen die nog niet onherroepelijk waren. Daarnaast heeft hij bij de Rechtbank om een schorsing van de bouw gevraagd. De behandeling van dit verzoek vond afgelopen dinsdag 10 mei plaats. De uitspraak is vandaag bekend gemaakt. De rechter heeft het schorsingsverzoek afgewezen. De motivatie van de uitspraak volgt binnenkort.

Vervolg

De uitspraak van de rechter betekent dat de bouwer door kan gaan met de bouwactiviteiten. De gemeente is verheugd met deze uitspraak omdat de bouw daarmee op dit moment geen vertraging oploopt en de toekomstige bewoners hun huis tijdig kunnen betrekken. De gemeente ziet de uitspraak als een onderstreping van het belang van een adequate uitvoering van het volkshuisvestingsbeleid. Op dit moment is de gemeente bezig om met een artikel 19 WRO procedure het plan binnen de termijn van de behandeling van het bezwaarschrift te repareren zodat ook de realisatie van de overige voorzieningen in de woonwijk kan doorgaan.

Barneveld, 12 mei 2005

Communicatie Mutatiedatum 12/05/2005