30/11/2004
VAN DER VALK HOTEL ASSEN BEHAALT ALS EERSTE MILIEUKEUR VOOR HOTELS
Van der Valk Hotel Assen heeft in november 2004 als eerste hotel in
Nederland Milieukeur behaald.
Het hotel voldoet aan alle 22 verplichte maatregelen en daarnaast ook
aan 15 van de in totaal 22 optionele maatregelen. Wim Noordhoek,
milieucoördinator van Van der Valk Hotel Assen, is zeer positief over
Milieukeur: Het keurmerk heeft een grote naamsbekendheid. Na vijf jaar
intensief werken met milieu is dit de erkenning voor ons werk. Het
keurmerk toont aan dat Van der Valk Assen intensief bezig is met
milieu en dat het voldoet aan alle wet- en regelgeving.
Maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen wordt volgens
Noordhoek steeds belangrijker en hij is dan ook zeer blij met het
behalen van het keurmerk.
Besparing op energie
De belangrijkste maatregel die heeft geleid tot het behalen van
Milieukeur is het monitoren van het verbruik van gas, water, elektra
en afval. Qua waterbesparing heeft het hotel in Assen een besparing
van 8 miljoen liter water per jaar bereikt. Dit is onder andere het
gevolg van het aanpassen van de vaatwasmachines, begrenzers in douches
en hergebruik. Noordhoek benadrukt het totaaleffect van vele op
zichzelf kleine veranderingen. Een nieuw drukventiel in het
ijsschepbakje levert bijvoorbeeld alleen al een besparing van 260.000
liter water per jaar op. Het regeneratieproces van de waterontharder
produceert 62% minder kalkzout. Het Van der Valk Hotel Assen bespaart
ook veel op het verbruik van elektriciteit en gas, als resultaat van
de installatie van timers en energiezuinige lampen.
Besparing op afval
Bij Van der Valk in Assen wordt het afval via het systeem van de
ladder van Lansink verzameld. Dit systeem heeft betrekking op de
prioriteit van afval. Doel is zo weinig mogelijk afval en zoveel
mogelijk hergebruik. Leveranciers van het hotel in Assen moeten
bijvoorbeeld tekenen voor groot- en/of retourverbruik. Er wordt een
scheiding gemaakt in maar liefst 15 soorten afval. In totaal is
dankzij deze maatregelen slechts 30% van de totale afvalproductie
daadwerkelijk restafval.
Het Van der Valk Hotel in Assen wil Milieukeur niet te breed uitdragen
naar de gasten. Gastvrijheid ziet men als het belangrijkste kenmerk
van het bedrijf en dat betekent dat men klanten niets wil opdringen.
Verder is het vooral ook een intern proces. Maar al wordt de gast niet
direct geconfronteerd met Milieukeur, indirect is het wel degelijk
aanwezig. Naast het Milieukeurschildje en de verklaring in de hal is
bijvoorbeeld op de menukaart in het restaurant vermeld dat in het
geserveerde eten ook biologische verantwoorde ingrediënten zijn
verwerkt. Ook is op alle hotelkamers informatie aanwezig. Een voor de
gasten duidelijk herkenbaar gevolg is bijvoorbeeld het verminderde
aantal mono-verpakkingen.
Toekomst
Noordhoek heeft een duidelijk doel voor ogen; Milieukeur vasthouden.
Verder is er volgens hem op andere punten nog veel milieuwinst te
behalen. In Assen heeft men ideeën genoeg! Over de inspanningen van de
andere vestigingen van de Van der Valk-keten kan hij niet meer zeggen
dan dat het de volle aandacht heeft.
Criteria Milieukeur
Stichting Milieukeur bevordert duurzaamheid door het ontwikkelen van
criteria voor agro/food en non-food producten en diensten op basis van
onderscheid in milieueffecten. De criteria worden beheerd door de
onafhankelijke stichting, waarin consumenten-,
producentenorganisaties, detailhandel, overheid en milieudeskundigen
deelnemen. Wanneer een product of dienst aan de criteria voldoet en
het keurmerk Milieukeur verwerft betekent dit dat het, ten opzichte
van de meeste vergelijkbare producten en diensten, een hoog
milieurendement heeft. Op dit moment is Milieukeur op zowel
voedingsmiddelen als niet-voedingsmiddelen te vinden, zoals
aardappelen, uien, diverse groenten, gesneden groenten, aardbeien,
appels, peren, varkensvlees, maar ook campings, bungalowparken,
groepsaccommodaties, verf, brandblussers.
Den Haag, 30 november 2004
^ top
Milieukeur