VVD



Nieuws

27 nov 2004 - Speech Gerrit Zalm op 116e algemene vergadering

Gerrit Zalm hield op 27 november, de tweede dag van de 116e algemene vergadering van de VVD, onderstaande speech.

Dames en heren,

We hebben een woelig en zwaar jaar achter de rug. Zowel in Nederland als in de VVD. Economisch ging het slecht en koopkracht staat onder druk. Het hervormingspakket van het kabinet is, hoewel nodig, voor veel mensen een bittere pil. De burgers in Nederland maken een moeilijke tijd door waarin veel van hun mentale weerbaarheid wordt gevraagd. Voor, maar zeker na de moord op Theo van Gogh. De spanningen in de samenleving zijn opgelopen.

Ook in onze partij hebben we het dit jaar niet makkelijk gehad. Er is een aanslag gepleegd op Jozias van Aartsen. We hebben afscheid moeten nemen van staatssecretaris Annette Nijs. We hebben flink verloren bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. Er is een forse aanvaring geweest met Hans Dijkstal. Het kamerlid Geert Wilders heeft onze partij verlaten. Ayaan Hirsi Ali zit ondergedoken. Dat is allemaal niet vreugdevol.

Goed nieuws was er ook. Ik denk aan de benoeming van Neelie Kroes bij de Europese Commissie. De begroting is zonder grote problemen door de Tweede Kamer geloodst. Ook het bereiken van een sociaal akkoord is een positieve mijlpaal. Maar de balans slaat toch negatief door.

Dames en heren,

Laat ik beginnen met een toelichting op het sociaal akkoord. Het is al weer een half jaar geleden dat het sociaal overleg met de vakbonden uit elkaar spatte. De relatie tussen het kabinet en de vakbonden bereikte een historisch dieptepunt. Er zijn de afgelopen maanden harde woorden gebruikt. De oppositie sprak van een oorlog van het kabinet met de vakbeweging. Oorlog. Ze zullen wel bedoeld hebben: strijd. Het kabinet werd beschimpt. Sommigen zouden zeggen dat het grensde aan 'smadelijke kabinetslastering'. Het verzet van de vakbonden bereikte zijn hoogtepunt met de demonstratie op 2 oktober. Ruim 200.000 mensen demonstreerden op het Museumplein. Dat is op zich geen opzienbarend verschijnsel. Nog nooit zijn belangrijke hervormingen doorgevoerd zonder massaal protest uit de samenleving. Niet in Nederland, niet in Duitsland, niet in Frankrijk, nergens.

We verwachtten van tevoren vooral veel oudere demonstranten die de VUT wilden behouden. Het Museum-plein: what's in a name? Maar er was moeilijk een doorsnede te maken van de demonstranten. Jong en oud liepen door elkaar heen.

Wat was hier aan de hand? Van de jongeren kan je toch niet verwachten dat zij aan de VUT willen blijven betalen zonder er zelf gebruik van te kunnen maken. Voor de mensen boven de 55 was er ook weinig aanleiding. Voor hen was er al een overgangsregeling afgesproken. Stond men er dan vanwege de WAO? Ook dat is niet erg aannemelijk. Het leek nog het meeste op een demonstratie tegen het kabinetsbeleid in het algemeen. In hun eigen woorden: een demonstratie tegen de afbraak. En in mijn woorden: een demonstratie tegen de verandering. Tegen de hervorming.

Het Sociaal en Cultureel Planbureau zegt daar in haar Rapport 2004 dit over. Ik citeer: 'Wat gemist wordt, is een overgang van het in de samenleving inmiddels in brede kring doorgedrongen besef van de noodzaak van verandering, naar een breed gedragen gevoel van bereidheid tot verandering. Dat vraagt niet om een nieuwe ideologie waar inspiratie uit geput kan worden. Voldoende is al een gevoel van verantwoordelijkheid voor de welvaart en het welzijn van komende generaties. Of simpeler nog: de wil de competitie aan te gaan met andere landen.' Einde citaat.

Naar mijn mening moet in dit licht de demonstratie van 2 oktober worden gezien. En ik kan het ook goed begrijpen. Het ging zo goed met Nederland in de jaren negentig. De bomen reikten tot in de hemel. En opeens loopt de economie stroef en gaat het kabinet stevig hervormen. En dat is niet prettig.

Dames en heren,

Bijna een maand geleden hebben we een sociaal akkoord gesloten. Ik ben daar blij mee. Het sociaal akkoord is om meerdere redenen zeer waardevol. Vakbonden kunnen nu niet meer als vluchtheuvel dienen voor mensen die deze moeilijke boodschap nog niet willen aanvaarden. Vakbonden, werkgevers en kabinet zitten nu op één lijn. Er is nu het gezamenlijke besef dat we Nederland moeten hervormen. Maar er moet een balans zijn tussen daadkracht en draagvlak. Die balans hebben we nu bereikt.

Zo moet het ook zijn, want wat we delen, is een gezamenlijke toekomst. Ik hoorde vorige week iemand zeggen: 'De vakbeweging heeft veel bereikt, maar de hervormingsagenda van het kabinet is overeind gebleven.' Dit moet wel waar zijn, want deze woorden komen van Sp-ster Agnes Kant, die voor één keer de spijker op de kop slaat.

Dames en heren,

Vanochtend hebben we gesproken over het politiek leiderschap. Ik ben dat de motie Van Zanen met algemene stemmen is aangenomen.

Het is voor mij steeds duidelijk geweest dat alleen de fractievoorzitter van de VVD het onversneden liberale geluid kan laten horen. Hij moet ook de leiding nemen in het openbare politieke debat en in het openbaar de agenda zetten.

Een premier, vice-premier, minister of staatssecretaris zijn wel gezichtsbepalend maar kunnen nooit die rol vervullen. Binnen de beslotenheid van de ministerraad mogen ze alles zeggen, daarbuiten verdedigen ze het beleid dat is afgesproken. Het getuigt van kracht, eerlijkheid en zelfverzekerdheid dat Jozias nu al de ambitie uitspreekt om lijsttrekker te worden en daarna fractievoorzitter te willen blijven. Daar mag u best voor klappen!

Jozias, ik wens je veel sterkte en wijsheid toe en ik vertrouw erop dat in de komende twee jaar onze samenwerking even goed zal blijven als nu. En voor wie het nog niet duidelijk was weet het vanaf vandaag: Jozias heeft alle ruimte om de VVD maximaal te profileren.

Dames en heren,

Ons land maakt een moeilijke tijd door sinds de moord op Theo van Gogh. Daar is al veel over gezegd, ook gisteravond heeft Jozias van Aartsen daar indringend over gesproken.

Het kabinet staat voor twee grote opdrachten.
In de eerste plaats is dat het aanpakken van het moslim-extremisme. Daarin moet het kabinet snoeihard optreden.

In Nederland bestaan tal van geloofsovertuigingen. Sommigen hebben opvattingen die ver weg staan van wat gebruikelijk is. Het gedachtegoed van spiritisten, Jehova's getuigen, Hersteld Apostolischen, Mennonieten, Gekrookte Rieters, Rozenkruisers en Christian Science wordt niet door velen gedeeld, maar het levert geen spanningen op. We accepteren ook Hindoeisme, Winti, Confucianisme, Boedhisme en de Islam. Dat is allemaal geen enkel probleem.

Wat we niet kunnen accepteren van enigerlei geloof of enigerlei overtuiging, is dat dit wordt aangegrepen als vrijbrief om fundamentele grondrechten te schenden. En zeker niet het meest fundamentele grondrecht. Een grondrecht dat zo fundamenteel is dat het niet eens in de Grondwet staat. Dat is het recht om te leven!

Dames en heren,

Niemand weet zich in het recht om te leven meer bedreigd dan Ayaan Hirsi Ali. Zij moet elke dag vrezen voor haar leven. Omdat ze dingen zegt die anderen niet aanstaan. Omdat ze kritisch is over de Islam. Omdat ze opkomt voor de emancipatie van moslimvrouwen. Omdat een stel godsdienstwaanzinnigen denkt dat ze Nederland met geweld naar hun hand kunnen zetten.

Ayaan voelt zich schuldig over de moord op Theo van Gogh, omdat ze samen met hem de film Submission heeft gemaakt. Volgens die redering moet ik me schuldig voelen omdat ik Ayaan gevraagd heb op de lijst te komen staan. Ayaan stond terecht op de lijst en Ayaan heeft terecht die film gemaakt. Schuldig zijn alleen de moordenaar en degenen die hem hebben geholpen en die hem hebben aangemoedigd.

Ayaan, je bent geen diplomaat, je bent liberaal ongezeglijk, maar je bent moedig en onverzettelijk. We houden van je. Je bent onze liberale parel en we hopen dat je snel weer in ons midden bent!

Dames en heren,

Ik zei het net al: het kabinet heeft twee opdrachten. De eerste is het bestrijden van het extremisme. Dat zullen we doortastend doen. De aanpak van dit soort extremisten betekent opsluiten, uitzetten of allebei. En de VVD-fractie, met Jozias voorop, zal daar alert op toezien. Het dualisme werkt hier als een katalysator.

De tweede opdracht is het behouden en herstellen van de goede verhoudingen in ons land. Tussen moslims en niet-moslims. Tussen mensen van Marokkaanse afkomst en de autochtone Nederlanders. Wat de extremisten willen is: tweespalt zaaien in onze samenleving. In die val moeten wij niet trappen.

Extremisten kunnen rekenen op opsluiten of uitzetten. Maar hier geldt een ander motto: niet tegen elkaar opzetten en niet uitsluiten.

Dat vereist in de eerste plaats dat we ervoor zorgen dat alle Nederlanders, van welke afkomst dan ook, zich met zijn allen afzetten tegen moslim-extremisten die moord als een goddelijke opdracht zien. Daarin moeten we bondgenoten zijn. We moeten het kaf van de koran scheiden!

Het vereist ook dat we niet generaliseren. Niet iedere gekleurde Nederlander of iedere moslim hoeft verantwoording af te leggen over de moord door een extremist. Dat hoefden de ongekleurde Nederlanders ook niet te doen vanwege de blanke moordenaar van Pim Fortuyn.

Dames en heren,

Alles moet in het werk worden gesteld om de segregatie tegen te gaan en ongedaan te maken. Dit besef is gelukkig op veel niveaus in de samenleving doorgedrongen. Overal worden initiatieven genomen. Dat geeft de burger moed.

In Rotterdam heeft het college van B&W afgelopen maandag het plan gepresenteerd om een eind te maken aan witte en zwarte scholen. Leerlingen worden zodanig geplaatst dat scholen net zo gemengd worden als de wijk waarin de school staat. Het journaal liet de kinderen zelf aan het woord: zij waren er zeer gelukkig mee.

In Amsterdam ligt het plan klaar om een eind te maken aan het verschijnsel dat jongens en meisjes op school gescheiden zwemles krijgen.

In heel Nederland staan burgers en organisaties op met eigen initiatieven: verzoeningsconcerten, discussiedagen, oranje polsbandjes en levende kringen rondom islamitische scholen.

Dames en heren,

Deze positieve geluiden zijn bemoedigend. Maar we moeten niet de ogen sluiten voor een onderstroom in de samenleving waar de woede of angst groter is dan de wil tot zindelijk denken. Veel mensen zijn onzeker. Veel mensen zijn bang. Veel mensen zijn kwaad. Ik begrijp dat heel goed.

Zij hebben het vertrouwen verloren dat de overheid de problemen in het land voortvarend oplost. Zij twijfelen er aan of de overheid voldoende rekening houdt met hún belangen, hún rechten en hún land.

Helaas moeten we constateren dat verantwoordelijken op alle niveaus in het verleden te vaak een beroep hebben gedaan op de tolerantie van de Nederlandse burgers. Te lang zijn problemen onbesproken gebleven en uit de weg gegaan. Onder het mom van tolerantie is er voor verantwoordelijkheden weggelopen.

Tolerantie werd een ander woord voor onverschilligheid. De initiatieven in Rotterdam en Amsterdam vormen daar in feite de erkenning van. Maar niet alleen het Rijk en de gemeenten moeten hier aan werken. Dezelfde opdracht ligt er voor schoolbesturen, sportclubs en alle anderen die vorm geven aan onze samenleving. Loop niet weg, wend het hoofd niet af. We wonen in een klein land met veel mensen met een andere culturele achtergrond. Dat vraagt een goede balans van wederzijdse aanpassing. Nieuwkomers zullen de grootste stap moeten zetten. Nederlands leren, zich aanpassen en de grondwet en de cultuur in Nederland respecteren.

De Amsterdamse wethouder Ahmed Aboutaleb heeft daar krachtige en ware woorden over gesproken, die neerkwamen op: 'Zo doen we het in Nederland en niet anders. En wie dat niet bevalt, die mag zijn koffers pakken'.

Van de anderen mag gevraagd worden de nieuwkomers met een zekere onbevangenheid tegemoet te treden. Je zal als allochtoon maar mee willen doen in Nederland. Je hebt een opleiding gevolgd, je spreekt goed Nederlands. Je doet je stinkende best. Je wilt de kansen die ons land biedt volop gebruiken. Maar dan...

Je wordt gediscrimineerd als je een café wilt bezoeken. En als je solliciteert heb je een achterstand louter vanwege achternaam of kleur. Ook een hypotheek is moeilijker te krijgen. Dan ben je terecht verontwaardigd en het is aan ons om daar iets aan te doen.

De persoon moet voorop staan en niet de groep. Wij hebben niks met groepen, het gaat om het individu. Mensen indelen in afkomst, in kleuren, in geloofsrichtingen is niets voor liberalen!

Dames en heren,

Onverteerbaar is de reactie van sommige autochtonen op de moord op Van Gogh. Er zijn brandstichtingen geweest bij islamitische scholen en moskeeën. De daders, vermoedelijk pubers, zijn verwerpelijk, want ze hebben Nederland een uitermate slechte dienst bewezen. Dit soort daden leidt tot polarisatie. Het kán ook leiden tot solidariteit van redelijke moslims met extremisten: wij tegen zij. En dat is het laatste waar Nederland behoefte aan heeft.

Dames en heren,

Er is de afgelopen weken veel gezegd over de vrijheid van meningsuiting. Zowel in de Tweede Kamer als daarbuiten.

Twee jaar geleden stonden we aan de vooravond van de verkiezingscampagne. De imam El Moumni sprak negatief over homoseksualiteit. Het zei dat het een besmettelijke ziekte is en nog veel meer. Nederland stond toen op zijn achterste benen. Ook de VVD. Juist wij, juist de liberalen.

In een toespraak heb ik destijds gezegd dat de vrijheid van meningsuiting geen vrijbrief is om anderen te krenken, te beledigen of te beschimpen. Zelden heb ik op zoveel applaus van u mogen rekenen. Deze lijn wil ik graag volhouden. El Moumni ging over de schreef, Van Gogh ging over de schreef en de Hollandse imam Van der Ven gaat over de schreef. Daartegen kan je protest aantekenen, open brieven schrijven en naar de rechter gaan. Zo is dat geregeld in Nederland. Maar dat geeft natuurlijk nooit en te nimmer een alibi voor moord. Niet op El Moumni, niet op Van Gogh en niet op Van der Ven. Wie dat niet begrijpt of niet wil begrijpen, die hoort hier niet thuis.

Dames en heren,

Het is onrustig in Nederland. Veel mensen zijn ongerust, angstig of voelen zich hier niet meer thuis.

Tegen stevige hervormingen bestaat veel verzet. Er is een sociaal akkoord, maar toch zijn mensen teleurgesteld in hun verwachtingen. Vroeg met pensioen op kosten van anderen kan vrijwel niet meer. Het grijs kenteken voor particulieren wordt afgeschaft. Het gebruik van de gezondheidszorg ga je meer voelen in je eigen portemonnee. Het is allemaal nodig, maar het is niet prettig en er is veel onbehagen. Dat onbehagen voegt zich bij gevoelens van angst, onzekerheid en bitterheid als gevolg van de moord op Theo van Gogh en de vele doodsbedreigingen. Geen wonder dat de coalitiepartijen het slecht doen in de peilingen. Wat moeten we daar mee? Er is maar één antwoord: we moeten volhouden en we moeten leveren.

En we zullen leveren. We zullen de sociaal-economische hervormingen doorvoeren en laten zien dat die vruchten afwerpen. We zullen optreden tegen extremisme en terrorisme en successen boeken. Engeland (IRA), Spanje (ETA), Duitsland (RAF), Frankrijk (OAS) hebben allemaal met terrorisme te maken gehad. Allemaal hebben ze het na verloop van tijd onder controle gekregen. We zullen wetgeving aanpassen en de capaciteit voor inlichtingen, opsporing en arrestatie verruimen. We zullen illegalen uitzetten en zij die zich met terrorisme bezighouden en een dubbele nationaliteit hebben de Nederlandse nationaliteit ontnemen. Wij zullen het moslimterrorisme hoe dan ook onder controle krijgen. Dat is mijn rotsvaste overtuiging.

We zullen ook doorzetten met een consequent beleid van beperken van immigratie, bevorderen van integratie en het bestrijden van discriminatie.

Wat we zeker niet moeten doen is ons van de wijs laten brengen. De VVD heeft allang goede oplossingen voor de problemen van nu. Nu kunnen we het uitvoeren en nu gaan we het uitvoeren!

Dank u wel.