| |Nr. |2005-519 | | |Arnhem|29 november | | |, |2004 |RUIM 100 MILJOEN IN 2005 VOOR GELDERS JEUGDBELEID Gedeputeerde Esmeijer: 'De Gelderse jeugd verdient het beste op het gebied van jeugdzorg'
Provincie presenteert uitvoeringsprogramma Jeugd 2005
Komende weken presenteert de provincie haar uitvoeringsprogramma 2005 'Kiezen voor de Gelderse Jeugd; ruimte en richting' aan belanghebbende partijen: zorgaanbieders in de jeugdzorg, de Raad voor de Kinderbescherming, gemeenten, zorgkantoren en cliëntenorganisaties. In het uitvoeringsprogramma ontvouwt de provincie de plannen die zij voor volgend jaar heeft en de concrete resultaten die zij wil bereiken. Met dit plan is ruim 100 miljoen euro gemoeid. GS hebben vorige week ingestemd met het conceptprogramma. Voor 7 januari moeten alle reacties binnen zijn zodat het uitvoeringsprogramma op 25 januari 2005 behandeld kan worden in GS. Het concept-uitvoeringsprogramma 'Kiezen voor de Gelderse Jeugd: ruimte en richting' is in te zien op www. gelderland.nl of www.gelderland.nl/jeugdbeleid.
Hans Esmeijer: "De Gelderse jeugd en hun ouders verdienen het beste op het gebied van jeugdzorg. Daarom kiezen wij voor een integrale aanpak van het jeugdbeleid. De problemen in de jeugdzorg zijn ingewikkeld en er zijn te veel raakvlakken om ze los van elkaar op te lossen (thuis, school, werk, openbare ruimte en vrije tijd). Daarom zetten wij ons in voor een meer intensieve samenwerking tussen organisaties en instellingen. In 2007 moeten de wachtlijsten in de jeugdzorg verdwenen zijn. Voor 2005 betekent dit dat we 3,5 miljoen euro extra inzetten voor het wegwerken van de wachtlijsten. Daarover willen wij binnenkort strakke afspraken maken met de branche."
Zorgadviesteams
In het eerste deel van het uitvoeringsprogramma Gelders jeugdbeleid gaat het om doelstellingen die zich concentreren op thema's als ontplooiing, ontwikkeling en regionale samenhang. Ook zijn er doelen opgenomen rondom jeugd en cultuur en cultuureducatie.
Enkele voorbeelden van resultaten die in 2005 behaald moeten worden:
- Duidelijke afspraken tussen provincie en gemeenten over het gemeentelijke jeugdbeleid op bijvoorbeeld het terrein van voorlichting en opvoedingsondersteuning.
- Ondersteuning van gemeenten op het terein van jeugd en veiligheid, sport, cultuur en speelruimte.
- Samen met gemeenten kijken welke rol het onderwijs heeft wat betreft eerste signalering van problemen. Zo moet voor eind 2006 per regio in Gelderland een zorgadviesteam beschikbaar zijn voor het vortgezet onderwijs.
- De zwerfjongerenproblematiek moet beter aangepakt worden. Daarom in 2005: afspraken met gemeenten over voldoende verblijfsmogelijkheden en woongelegenheid voor deze groep.
- Andere zaken voor 2005: ondersteuning van de ontwikkeling van vier jeugdtheaterscholen, een plan van aanpak voor versterking van amateurbands, stimuleren van sportdeelname via buurtwerk en versterking van cultuureducatie in het primair onderwijs.
Gezinscoach
Het tweede deel van het uitvoeringsprogramma concentreert zich meer op onderwerpen waarvoor de provincie zelf een directe verantwoordelijkheid heeft voor de jeugdzorg. Per 1 januari 2005 wordt de Wet op de Jeugdzorg ingevoerd. De wet bepaalt onder meer het nieuwe recht op jeugdzorg. De provincie moet hiervoor zorgen. Dit betekent dat de provincie sterk gaat inzetten op de ontwikkeling van een aanbod dat past op de hulpvraag van cliënten met een indicatie. Ook moet fors geïnvesteerd worden in de aanpak van wachtlijsten. Hierbij wordt extra geld ingezet maar ook wordt in 2005 bekeken of er meer doelmatig gewerkt kan worden. Nieuw is dat de provincie per 1 januari 2005 ook verantwoordelijk is voor de justitiële taken van Bureau Jeugdzorg, te weten de jeugdreclassering en de jeugdbescherming (gezinsvoogdij en voogdij). Ook zal Bureau Jeugdzorg vanaf 2005 de toegangstaken tot de jeugd-GGZ uitvoeren. Enkele voorbeelden van resultaten die eind 2005 gehaald moeten zijn:
- In 2005 wordt het experiment gezinscoach afgerond
- Met de branche jeugdzorg worden afspraken gemaakt om eind 2005 te beschikken over voldoende plaatsen voor crisisopvang en spoedeisende hulp aan jongeren
- De wachtlijsten bij het Algemeen Meldpunt Kindermishandeling zijn in 2005 weggewerkt door inzet van extra middelen
- Voor de pleegzorg is volgend jaar 900.000 extra beschikbaar waardoor de capaciteit van de pleegzorg in Gelderland uitgebreid kan worden met bijna 150 plaatsen.
Noot voor de pers:
Meer informatie over het uitvoeringsprogramma krijgt u bij mw. T. Otte, programmacoördinator jeugd (026) 3599262 of bij Barbara Veltrop, afdeling communicatie gedeputeerde Esmeijer (026) 3599028.
---- --