Praktijkonderzoek Veehouderij

Mengteelt maïs met bonen werkt maar levert nog niets extra

Een mengteelt van snijmaïs met stokbonen blijkt mogelijk maar het effect op de voederwaarde is nog beperkt. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit een experiment dat afgelopen seizoen op Praktijkcentrum Aver Heino is uitgevoerd. De proef bood voldoende perspectief om het komende seizoen verder uitgebreider te onderzoeken.

In Latijns Amerika worden mengteelten van maïs met bonen toegepast, de bonenplant slingert langs de maïsplant omhoog. Onderzoekers van de ASG bedachten dat mengteelt van zetmeelrijke maïs met eiwitrijke bonen interessant koeienvoer kon opleveren. Zomer 2004 is op Aver Heino verkennend gekeken naar drie verschillende varianten van maïs met bonen: tegelijk zaaien van maïs en bonen, bonen zaaien bij opkomst van de maïs en een variant waarbij de bonen vier weken na de maïs de grond in gingen. De maïs was van het ras Rosalie. Op het oog leek het laatste zaaitijdstip het gunstigst. Hier was bij de oogst het bonengewas nog redelijk groen terwijl in de andere varianten de bonen al verdroogd waren. De ontwikkeling van de maïs had, op het oog, van de bonen weinig te lijden.

Uit analyses van Blgg Oosterbeek, zie tabel, blijkt dat de bonen nauwelijks invloed hadden op de gehaltes van het gewas. Tussen de zaaitijdstippen zat weinig verschil. Het bonengewas bij 1e twee zaaitijdstippen leek hoogstens een wat hoger aandeel ruwe celstof en daarmee een lagere verteringscoëfficiënt van de organische stof te hebben.

Een verklaring voor het uitblijven van een eiwiteffect kan liggen in het beperkte aandeel bonen in de totale drogestofproductie. Per maïsplant was een boon geplant en het aandeel bonen in de geoogste drogestof was minder dan vijf procent. Daarnaast kunnen raskeuze en een nog iets later zaaitijdstip van invloed zijn. Volgend jaar krijgt de proef een vervolg waarbij meerder bonen per maïsplant worden gezaaid en ook latere tijdstippen van zaaien worden meegenomen.

Tabel 1 Voederwaarde van maïs met bonen (bron: Blgg Oosterbeek)

Maïs Maïs en bonen (gem)
Drogestof 324 328

VC OS 78,4 77,9
Ruwe celstof 167 174
VEM 1017 1005

Ruw eiwit 74 76
DVE 64 65
OEB -48 -47

---

---

© Praktijkonderzoek - Animal Sciences Group - Wageningen UR. Laatst bijgewerkt: 29-11-2004 16:34.
Mail vragen en opmerkingen over de Praktijkonderzoek Website naar: webmaster.po.asg@wur.nl