Dienstenbond CNV

CAO-overleg AH-DC wordt vervolgd
29-11-2004

Sinds 2 juli 2004 is dan eindelijk op 24 november jongstleden het CAO-overleg hervat. Dat had nogal wat voeten in aarde, mede door de acties tegen het kabinetsbeleid.

CNV Dienstenbond had al in het voorjaar de CAO-voorstellen kenbaar gemaakt. Van de zijde van Albert Heijn bleven de voorstellen toen uit. In de zomerperiode heeft de directie wel presentaties gehouden op de sites over de toekomst van Albert Heijn en de positie van de werknemers daarbij. Centrale boodschap was, de kosten moeten omlaag, waaronder ook de personeelskosten. In september hebben wij een kaderledenoverleg gehouden en de directie met klem gevraagd haar voorstellen kenbaar te maken. Deze week gebeurde dat dan eindelijk. Maar inmiddels is het bijna december, terwijl de CAO al per april 2004 is afgelopen.

Het Sociaal Akkoord van 5 november 2004 tussen kabinet en bonden werpt alvast de schaduw vooruit. Heel veel werk moet namelijk in CAO-verband besproken en opgelost gaan worden. CNV Dienstenbond heeft om die reden alvast een aantal aanvullende eisen neergelegd.
* Ten eerste lijkt het logisch ook de CAO-periode 2005 te betrekken in het CAO-overleg.

* Voor 2005 vragen wij een structurele loonsverhoging van 1,25%.
* Wij wensen zeggenschap in de discussie VUT/Vroegpensioen.
* Aanvulling tweede ziektejaar, Albert Heijn wil naar 70%, wij zien dat genuanceerder.

* Goede afspraken WAO-beleid.

De voorstellen die Albert Heijn heeft geformuleerd zijn:
* ADV bij ziekte, dan dient de opbouw van ADV per direct te vervallen. Nu is dat vanaf de tweede maand ziekte.
* Toekenning RSD: niet meer in het kalenderjaar dat men 45 wordt, maar per eerstvolgende maand waarop men 45 geworden is.
* Albert Heijn wil 5 mei als vrije vaste dag schrappen. Wel biedt men een compensatie van 4 uur die toegevoegd wordt aan het vakantiesaldo. (5 mei valt regelmatig in het weekend, vandaar geen compensatie van 8 uur).

* Voor uitzendkrachten wil Albert Heijn de aanloopschaal gaan gebruiken die nu al in de CAO staat. De huidige U-schaal vervalt dan. Dit komt mede voort uit de veranderde CAO voor Uitzendkrachten.

* Per 1 mei 2004 is de wet Gelijke Behandeling ingegaan. Dat leidt inmiddels tot allerlei discussies over ouderenregelingen. Albert Heijn wil in dat kader onderzoeken of de huidige regelingen nog mogen.

CNV Dienstenbond heeft daar direct tegenover voorgesteld het totale personeelsbeleid te evalueren. In de CAO staat een protocol Leeftijdsbewust Personeelsbeleid. Dat is een mooie kapstok om een brede discussie te voeren over onder andere ouderenregelingen. Dit in combinatie met de nieuwe levensloopregeling. Die moet ook nog verder uitgewerkt worden.

De doelstelling van de werkgever is duidelijk. Een strikte beheersing van het kostenniveau, geen kostenstijging, verbetering van de arbeidsproductiviteit, terugdringen van bureaucratie en de directie wenst overheidsmaatregelen niet te compenseren.

Kortom, er moet nog veel uitgewerkt gaan worden. Het najaarsakkoord geeft nog veel huiswerk, aan beide zijden van de overlegtafel. De afstand is vrij groot tussen de zienswijzen van werkgever en CNV. Op 10 december aanstaande wordt het overleg voortgezet. Albert Heijn zal dan gaan reageren op onze voorstellen, inclusief de aanvullende voorstellen over 2005.

Heeft u vragen over deze info, dan kunt u contact opnemen met bestuurder, Richard Leloux. Dit kan op (023)5670615 of per e-mail r.leloux@cnvdibo.nl