Gemeente Amsterdam

Rapport Bovens
College B&W vermindert kwetsbaarheden in politiek-ambtelijke verhoudingen
29 november 2004 - Djoe Lan Tan

De gemeente Amsterdam is zich bewust van de kwetsbaarheden in de positie van topambtenaren en wil die verminderen. De rol van de politiek moet daarbij ook kritisch tegen het licht worden gehouden. Dit blijkt uit het rapport "Op elkaar aangewezen, een verkenning van kwetsbaarheden in de professionele verantwoordelijkheden van topambtenaren" dat in opdracht van het College van B&W van Amsterdam is uitgevoerd.

Het onderzoek is een verkenning naar de kwetsbaarheden in de functie van topambtenaren en werd uitgevoerd door de Utrechtse school voor Bestuurs- en Organisatiewetenschap van de Universiteit van Utrecht onder leiding van professor M. Bovens. Het College neemt de conclusies en aanbevelingen van de onderzoekers over.

Nevenwerkzaamheden, bedrijfsmatig werken en relatie met politiek bestuur

In het rapport beschrijven de onderzoekers drie bronnen van integriteitrisico's en dilemma's van topambtenaren:
* Nevenwerkzaamheden,

* Bedrijfsmatig werken

* Relatie met het politiek bestuur.

De risico's door het uitoefenen van nevenwerkzaamheden lijken op het moment in Amsterdam onder controle. Wel wordt aanbevolen topambtenaren te verplichten al hun nevenwerkzaamheden te melden. Nu gebeurt dat als er sprake kan zijn van belangenverstrengeling of de schijn hiervan. Het bedrijfsmatig werken brengt eveneens integriteitrisico's met zich mee, zo melden de onderzoekers. De suggestie om hier nader naar te kijken, neemt het College over.

Bespreekbaar maken samenwerkingsrelatie bestuurders en topambtenaren

Tenslotte richten de onderzoekers zich op de politiek-ambtelijke verhoudingen. De conclusie van de onderzoekers is dat vooral deze verhoudingen een belangrijke bron zijn van dilemma's en integriteitrisico's. Voor een succesvolle samenwerkingsrelatie zijn kernelementen als openheid, vertrouwen, veiligheid en respect essentieel. Uit het onderzoek komt naar voren dat de politiek-ambtelijke relaties binnen de gemeente Amsterdam niet altijd aan deze kernelementen voldoen en dat ze veelal onbesproken en impliciet blijven. Gegeven het feit dat bestuurders en topambtenaren sterk op elkaar zijn aangewezen, wordt aanbevolen de samenwerkingsrelatie tussen hen bespreekbaar te maken, zowel op individueel als collectief niveau. Daarnaast wordt aanbevolen aandacht te besteden aan het verder ontwikkelen van de bestuurlijke en ambtelijke professionaliteit.

amstelstadhuisjan2003.jpg (885 Kb)

Ook de politiek kritisch beschouwen

Burgemeester Cohen schrijft in zijn voorwoord bij het onderzoek: "Wie de integriteit van de overheid wil verbeteren moet ook de politiek kritisch beschouwen. Het vak en de taak van de politicus worden er niet eenvoudiger op. De toegenomen mondigheid van de burger, de intense vervlechting van politiek en media en het ontstaan van nieuwe maatschappelijke problemen, waarvoor nog geen oplossingen voorhanden zijn, maken ook de politicus op het moment erg kwetsbaar. Het is een misverstand te denken dat de democratie af is. Die is nooit af."

Samenhangend integriteitbeleid

De gemeente Amsterdam werkt sinds een aantal jaren aan de verbetering en het onderhoud van de integriteit van de gemeentelijke organisatie. Het Bureau Integriteit gemeente Amsterdam ontwikkelt voor de gemeentelijke diensten en stadsdelen een samenhangend integriteitbeleid voor de lange termijn en ondersteunt ze bij de implementering daarvan. Het opsporen en tegengaan van fraude en corruptie en het in kaart brengen en beheersen van risico's in de organisatie maken hiervan deel uit.

Versterken oordeelskracht ambtenaar

Een wezenlijk onderdeel is ook het versterken van de oordeelskracht van iedere ambtenaar en iedere leidinggevende en het vergroten van het inzicht van de organisatie in de eigen dilemma's, blinde vlekken en morele gevaren. Het onderzoek van professor Bovens is van dat beleid een onderdeel. De gemeente Amsterdam en het Bureau Integriteit werken het beleid gericht op de integriteit van topambtenaren én op politici gestaag verder.

Op 10 december wordt het rapport Bovens door de onderzoekers officieel aan burgemeester Cohen gepresenteerd. Ook vindt dan bijeenkomst plaats waar met ambtenaren en politici met elkaar praten over het rapport.

© Gemeente Amsterdam