Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

parlementaire stukken - Antwoorden op ...

Antwoorden op vragen in een Algemeen Overleg (AO) welke uitgangspunten zullen worden gehanteerd om misbruik van de in het paspoort opgeslagen biometrische kenmerken tegen te gaan

29 november 2004

Bij het Algemeen Overleg (AO) d.d. 18 november 2004 inzake de geannoteerde agenda van de JBZ-raad van 19 november 2004 is door Externe link mw ir. M.B Vos van de fractie van GroenLinks de vraag gesteld welke uitgangspunten zullen worden gehanteerd om misbruik van de in het paspoort opgeslagen biometrische kenmerken tegen te gaan. Conform de toezegging die de minister voor Vreemdelingenbeleid en Integratie in het AO heeft gedaan beantwoord ik met deze brief de vraag van mw Vos.
---

Opslag van de biometrische kenmerken

Opslag van de biometrische kenmerken, de gelaatscan en de vingerafdruk, vindt plaats in een chip die in het reisdocument wordt aangebracht. Deze chip dient beveiligd te zijn om de integriteit, de authenticiteit en de vertrouwelijkheid van de opgeslagen gegevens te waarborgen.

Het is de Europese Commissie die de specificaties vaststelt voor de opslag van de biometrische gegevens in de chip. De Commissie, daartoe bijgestaan door het zogenaamde artikel 6 Comité van experts, heeft daar reeds een begin mee gemaakt en zal naar alle waarschijnlijkheid nog dit jaar de specificaties kunnen vaststellen.

Het door de International Civil Aviation Organization (ICAO) opgestelde technische rapport inzake PKI for Machine Readable Travel Documents offering ICC Read-Only Access wordt door de Europese Commissie als uitgangspunt genomen bij het opstellen van de specificaties.

De ICAO gaat ervan uit dat de persoonsgegevens die thans in het reisdocument staan ook digitaal in een in het document aan te brengen chip worden opgeslagen. De inrichting van de chip vindt plaats in zogenaamde datagroepen. Ook daarvoor heeft de ICAO een standaard opgesteld die is terug te vinden in het rapport Logical Data Structure.

Om misbruik van de in de chip opgeslagen gegevens tegen te gaan zijn onder meer de volgende maatregelen voorzien:
* "sluiten" van de chip nadat de chip is gepersonaliseerd . Daardoor kan er geen informatie meer aan de chip worden toegevoegd;
* het gebruik van een zogenaamde Document Security Object. Dit is een digitale handtekening van de uitgevende instantie . De digitale handtekening maakt het mogelijk om de authenticiteit van de opgeslagen gegevens te verifiëren;
* het gebruik van de zogenaamde "Active Authentication" tegen het kopiëren en vervalsen van de inhoud van de chip;
* gebruik van "Basic Access Control" om het ongeoorloofd en ongemerkt uitlezen van de chip tegen te gaan;
* de toepassing van "Secure Messaging" tegen afluisteren/aftappen bij het uitlezen van de chip (door de reader). Deze techniek zorgt er voor dat de communicatie tussen de chip en de reader versleuteld plaatsvindt.

In het traject ter voorbereiding van de invoering van biometrische kenmerken in de Nederlandse reisdocumenten zal ik grondig laten testen of deze technieken voldoen. Ik zal op dit punt, mede in het kader van het eerder genoemde artikel 6 Comité, nauw samenwerken met de Europese Commissie en de andere lidstaten van de Europese Unie.

Conform de Europese verordening betreffende normen voor de veiligheidskenmerken van en biometrische gegevens in door de lidstaten afgegeven paspoorten en reisdocumenten Artikel 1, lid 2 van de Europese verordening betreffende normen voor de veiligheidskenmerken van en biometrische gegevens in door de lidstaten afgegeven paspoorten en reisdocumenten Versie 1.1. dd 1 oktober 2004 Dat wil zeggen nadat de gegevens in de chip zijn opgeslagen In het geval van de Nederlandse reisdocumenten is dat de Staat der Nederlanden in deze vertegenwoordigd door de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties