Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176




Uitnodiging voor de pers

Provincie zoekt gesprek met gemeenten en maatschappelijke organisaties over Sociaal Beleid

Provincie Noord-Brabant organiseert een Sociaal Debat op 29 november 2004 in het provinciehuis te 's-Hertogenbosch. Het debat wordt 09:30 uur geopend door gedeputeerde
W. Luijendijk. Doel: gezamenlijk de koers bepalen voor het toekomstige sociaal beleid.
Genodigden: gemeenten en maatschappelijke organisaties actief op het sociaal terrein. Gedeputeerden Luijendijk en Augusteijn reageren tijdens het debat op de inbreng van de aanwezigen.

Tijdens het Sociaal Debat vindt de discussie plaats aan de hand van de 7 thema's uit het onlangs verschenen Sociaal Rapport Brabant 2004. De thema's zijn: leefbaarheid en veiligheid, jeugd, sociale participatie, culturele diversiteit, vermaatschappelijking van de zorg, vergrijzing en armoede. Vragen die tijdens het debat aan de orde komen:
- Wat valt de deelnemers op aan de analyses?
- Waar zouden de partijen 'uit het veld' prioriteit aan willen geven?
- Hoe ziet de gewenste rolverdeling er tussen provincie, gemeenten en maatschappelijke organisaties uit?
Hoe is het met de leefbaarheid in de Brabantse regio's en gemeenten gesteld? Hoe staat het met de sociale cohesie in Brabantse wijken en buurten? Is het verenigingsleven goed georganiseerd? Hebben we in de toekomst nog wel genoeg vrijwilligers? En hoe kunnen we de veiligheid in wijken verbeteren?

Sociaal Debat: het programma in een notedop
Tijdens het Sociaal Debat wordt zowel plenair als in deelsessies op een interactieve wijze gediscussieerd over de 7 thema's uit het Sociaal Rapport. Dit gebeurt onder leiding van Frénk van der Linden. Piet de Kroon, directeur van onderzoeksinstituut PON, presenteert bij elk thema de resultaten van de analyses uit het Sociaal Rapport. Het programma wordt omlijst met een aantal aangename en interactieve verrassingen

En wat vindt de burger ervan?
Om de geluiden uit de samenleving op te pikken, heeft de provincie een film gemaakt waarin mensen op straat gevraagd is een reactie te geven op de thema's uit het Sociaal Rapport. Naast deze straatinterviews is een belevingsonderzoek verricht. In de afgelopen tijd zijn 400 Brabanders telefonisch gevraagd te reageren op een aantal stellingen en vragen. De resultaten hiervan worden tijdens het Sociaal Debat gepresenteerd.

Sociale Agenda: de vervolgaanpak
Het doel van het debat is om te komen tot concrete resultaten. Met de resultaten van het debat in de hand zetten de betrokkenen - organisaties, gemeenten en de provincie - gezamenlijk de koers uit voor het Sociaal Beleid voor de komende periode. Oftewel: wat willen we de komende jaren en wat gaan we daadwerkelijk daaraan DOEN? In de Sociale Agenda zal deze gezamenlijke aanpak verwoord worden. Deze stellen we enerzijds voor de hele provincie op, anderzijds gaan we de bestaande regionale sociale agenda's actualiseren. Uiteraard gebeurt dit in nauwe samenwerking met de betreffende regio's. Wordt vervolgd dus!