Gemeente Rotterdam

Nr. 152

24 november 2004

Elektronisch cliëntendossier: alle informatie in een klik!

Jeugdverpleegkundigen en jeugdartsen van de GGD Rotterdam e.o. werken sinds deze maand officieel met het elektronisch cliëntendossier, kortweg ECD. Samen met de GG&GD Amsterdam is de Rotterdamse GGD met dit systeem koploper in digitalisering van informatie binnen de jeugdzorg in Nederland.

Het werken met een ECD biedt vele mogelijkheden en voordelen. Het biedt hulpverleners de mogelijkheid om ten allen tijde actuele informatie over de jongere bij de hand te hebben. Vragen van ouders kunnen beter beantwoord worden en er kunnen makkelijker verbanden worden gelegd omdat informatie van verschillende instanties wordt gekoppeld. Dat betekent betere hulpverlening door betere samenwerking. Bovendien wordt het makkelijker om trends en ontwikkelingen te signaleren. Een logistiek voordeel is dat dossiers niet meer fysiek verplaatst hoeven te worden. Jaarlijks wisselden zo'n 16.000 dossiers van plaats. Ook aan het kilometerslange archief komt hierdoor een einde.

Het Elektronisch Cliëntendossier sluit aan bij de door de commissie Van Eijck gewenste samenwerking tussen de verschillende hulpverleningsinstanties. De commissie hield afgelopen maandag (22 november) een pleidooi om de verkokering in de jeugdhulpverlening terug te dringen. De gemeente Rotterdam heeft nu een belangrijke stap gezet. Een ECD zorgt er in ieder geval voor dat hulpverleners van verschillende organisaties in één klik de gewenste informatie over een jeugdige hebben.

Graag nodig ik u uit voor persgesprek over het Elektronisch Cliëntendossier, op 29 november in de perskamer ( 221 ) van het stadhuis. Het gesprek start om 15.30 uur en eindigt om 16.30 uur.

Globaal ziet het programma er als volgt uit:

15.30 uur: Ontvangst
15.35 uur: welkom en introductie door wethouder Van den Anker 15.45 uur: demonstratie van het ECD
16.00 uur: vragen en gelegenheid tot het afnemen van interviews 16.30 uur: einde bijeenkomst

noot voor de redactie/