Universiteit van Amsterdam

Campylobacter: toenemende bedreiging voor voedselveiligheid

Symposium Microbiologie


maandag 29 november 09.00 17.15 uur

Tijdens een symposium van het Swammerdam Institute for Life Sciences (SILS) van de UvA staat de interactie van de darmbacterie Campylobacter met haar gastheren centraal. De mens wordt vaak met Campylobacter besmet door het eten van kip, maar soms ook via andere voedingsmiddelen. Campylobacterbesmetting is een belangrijke oorzaak van voedselvergiftiging. Bij mensen leidt besmetting tot diarree en buikkrampen. Het is moeilijk om de bacterie onder controle te krijgen, omdat hij zich erg snel aanpast aan wisselende omstandigheden. Voor de voedselveiligheid is dit een probleem een steeds grotere rol gaan spelen, door de hogere eisen die gesteld worden aan de voedselkwaliteit en door de consumentenverlangens om minder bewerkelijk voedsel te kunnen kopen, zoals gesneden groenten en gepasteuriseerde soepen.

Sprekers zijn onder anderen:


- Christine Szymanski (Institute for Biological Sciences, Canada): Variable surface polysaccharides of Campylobacter jejuni;


- Stanley Brul (Swammerdam Institute for Life Sciences, UvA): Campylobacterosis and food safety;


- Arnoud van Vliet (Erasmus MC Rotterdam): Comparisons between Campylobacter and Helicobacter.


Locatie: Roeterseilandcomplex, gebouw A, kamer A-102, Roetersstraat 15, Amsterdam.

Toegang vrij. Aanmelding via e-mail: mdaniels@science.uva.nl