P E R S B E R I C H T
=============
Wandeltochten en demonstraties
DE ROEP VAN DE MIDWINTERHOORN
ACHTERHOEK Het wordt weer winter. De tijd van mist, kou en donkere dagen. Een periode waarin in dun bevolkte gebieden (zoals de Achterhoek) in vroeger tijden minder sociale contacten waren. Immers, telefoon, fax en e-mail bestonden nog niet. Om tóch met elkaar te communiceren gebruikte men andere hulpmiddelen. Zoals de midwinterhoorn. Over het gebruiksdoel van dit instrument doen nogal wat verschillende verhalen de ronde. De een zegt dat er in de donkere winterperiode op werd geblazen om de boze geesten op een afstand te houden, de ander zegt dat het puur een signaalhoorn was, bedoeld om stropers te waarschuwen voor de veldwachter. De mooiste verklaring is dat de droeve tonen van de midwinterhoorn de geboorte van Jezus Christus aankondigen. Vandaar ook dat de hoorn alleen mag worden geblazen in de periode die wordt gemarkeerd door de eerste Adventszondag (het begin van het kerkelijk jaar) en Driekoningen, 6 januari.
Rijke traditie
Het midwinterhoornblazen heeft een rijke traditie. Niet alleen in de Achterhoek, maar ook in Twente en andere delen van Oost-Nederland tot Duitsland en Polen toe. De oudste geschriften dateren van ca. 830, toen er al op hoorns, die er net zo uitzagen als midwinterhoorns, werd geblazen. In de Achterhoek wordt deze traditie in ere gehouden. In zeker tien gemeenten zijn blaasgroepen actief. Het blazen gebeurt van eind november tot begin januari: van de Eerste Adventszondag tot en met de zondag na Driekoningen. Bovendien zijn er in deze periode tal van evenementen in het teken van de midwinterhoorn (speciale wandelingen, kerstmarkten, etc). Tenslotte worden er in diverse plaatsen (handmatig) midwinterhoorns gemaakt.
Wandelingen
In verschillende plaatsen in de Achterhoek zijn midwinterhoornwandeltochten. Zoals op 28 november in Doetinchem, waar tijdens een tocht van zo n drie kilometer onderweg op hoorns wordt geblazen en wordt gedemonstreerd hoe het maken van een hoorn in zijn werk gaat. Of de tocht op 12 december in het Achterhoekse grensdorp Megchelen met onderweg een levende kerststal en kerstzang. heel bijzonder is de wandeling op Tweede Kerstdag door het Landgoed De Slangenburg tussen Doetinchem en Zelhem. Maar ook de midwinterhoorn-putten-wandeltocht op 2 januari in het Gelderse Laren staat ieder jaar garant voor vele honderden bezoekers. Op 6 januari is het afblaozen wat onder andere bij de Erve Brooks in Gelselaar (bij Borculo) op bijzondere wijze wordt gevierd.
Informatie
Het Achterhoeks Bureau voor Toerisme in Zutphen heeft een informatieblad samengesteld met alle midwinterhoorn-evenementen. Het is verkrijgbaar via tel. (0900) 26 92 888, maar kan ook worden aangevraagd via
Zutphen, 16 november 2004.
EOA/ea.