FNV

P+: Pensioenfondsen beleggen slechts 1 procent duurzaam

Pensioenfondsen van bedrijven die bekend staan om hun verantwoord ondernemingsbeleid zijn blind voor het beleggen in duurzame aandelen. In totaal beleggen alle Nederlandse pensioenfondsen bij elkaar slechts 0,8 procent van hun vermogen in duurzame aandelen: 3 miljard van de 400 miljard euro. In vergelijking met Engeland is dat een aanfluiting.

Het tijdschrift over duurzaam ondernemen P+ People Planet Profit onthult in het nieuwe nummer dat er nog niets terechtkomt van de FNV-doelstelling uit 2000. De vakcentrale wil in 2008 tot een nationale pensioenbeleggingsportefeuille komen die voor 50 procent duurzaam is. Ook van de 'beleggingscodes' die dit jaar gerealiseerd moesten worden, is nog nauwelijks iets te ontdekken.

P+ onderzocht een aantal pensioenfondsen van bedrijven die een uitstekende reputatie hebben opgebouwd, zoals DSM. Volgens P+ zou het logisch zijn dat de beheerders van de pensioengelden de uitgezette lijn van de Raad van Bestuur van het concern volgen. Dit is echter niet het geval. P+ noteerde bij het pensioenfonds DSM dat duurzaam beleggen 'misschien in de toekomst wel gaat gebeuren'. Het pensioenfonds van Philips heeft 'op dit moment wel andere dingen aan het hoofd'. Bij het pensioenfonds van Hoogovens werd zelfs hard gelachen om de vraag of het ook aandacht heeft voor duurzaam beleggen. Van andere ondernemingspensioenfondsen, zoals pensioenfonds Akzo Nobel en het Shell Pensioenfonds gaan geruchten dat ze met duurzaam beleggingen experimenteren. Zelf willen ze daar in de openbaarheid geen woord over zeggen. De enige uitzonderingen zijn de bedrijfspensioenfondsen van Unilever en ING. De laatste maakt bekend voor 281 miljoen duurzaam te hebben belegd, een bedrag ter grootte van 10 procent van de hele portefeuille.

Bij de bedrijfstakpensioenfondsen zijn meer lichtende voorbeelden te vinden. Pioniers als het PGGM en ABP hebben de moed gehad in de afgelopen zwakke beleggingsjaren steeds grotere bedragen vrij te maken voor duurzame portefeuilles: nu beiden 200 miljoen euro. Bij dit tweetal voegde zich dit jaar ook het Pensioenfonds voor Metaal en Techniek met een duurzaam belegde portefeuille ter waarde van 50 miljoen.

In de besturen van bedrijfstakpensioenfondsen zitten vertegenwoordigers van de FNV. Om die reden zegt hoofd beleid Chris Driessen van de Nederlands grootste vakcentrale: 'Ik heb onze duurzame beleggingsdoelstelling van 50 procent nog niet volledig afgeschreven.' Bovendien wordt steeds duidelijker dat duurzame bedrijven op lange termijn beter renderen, vooral omdat de kans op reputatieschade kleiner is. De gezamenlijke pensioenfondsen in Groot-Brittannië zijn goed voor maar liefst 69 procent van de totale som aan duurzame beleggingen van alle Europese institutionele beleggers.