Ingezonden persbericht
Persbericht st. Mars Society Nederland
24 november 2004
MARS SOCIETY te gast bij MERCURIUS
Zaterdag 27 en zondag 28 november 2004 is de Mars Society Nederland te gast bij sterrenwacht Mercurius. Sterrenwacht Mercurius in de Biesbosch staat dan het hele weekend in het teken van Mars.
Waarom Mars?
Wat is er nou zo interessant aan Mars en waarom is het antwoord op veel van onze vragen juist daar te vinden? Wij zullen laten zien, horen en beleven waarom Mars de volgende stap is in de exploratie van ons zonnestelsel.
Mensen van de European Space Agency (ESA) en van de Mars Society zelf, laten u zien wat er allemaal op Mars te beleven is, welke missies er momenteel zijn en welke er nog volgen. Bovendien krijgt u een kijkje in de keuken van de ESA met het Aurora programma dat uiteindelijk zal resulteren in een bemande missie naar Mars.
Wordt de eerste mens op Mars een Europeaan?
Ook de Mars Society Nederland zit niet stil, in eigen onderzoeksstations, F-Mars op Devon Island op de Noordpool en MDRS in Utah, wordt hard gewerkt om te bepalen wat er allemaal bij komt kijken om mensen op Mars te laten werken, leven en vooral overleven. Hoe zorgen we ervoor dat zes mensen, die twee en een half jaar opgesloten worden in een ruimteschip in de vorm van een soepblik, niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk gezond blijven. Kijk naar een presentatie van een echte missie waarbij snel duidelijk wordt dat ruimtevaart echt mensenwerk is.
Het weekend van 27 en 28 november wordt een weekend vol films, foto's en presentaties voor jong en oud. Kom op 27 of 28 november naar sterrenwacht Mercurius te Dordrecht.
De agenda voor het Mars weekend in sterrenwacht Mercurius in de Biesbosch ziet er als volgt uit:
Adres Sterrenwacht Mercurius :Baanhoekweg 75 te Dordrecht
Tel 0184-490660 /078-6410409 (buiten openingstijden)
info@sterrenwacht-mercurius.nl
Zaterdag ( sterrenwacht open van 13:00 tot 22:00)
15:00 Film Sam Burbank over MDRS (mars desert research station)
Sam Burbank is een filmer die al jaren voor National Geographic channel werkt. In mei van 2003 verbleef hij 2 weken als marsonaut in het Mars Desert Research Station bij Hanksville in Utah en ondervond aan den lijve de beperkingen van het wonen en werken op Mars. tijdens zijn dienst op het MDRS moest Sam zich gedragen alsof hij werkelijk op Mars leefde. Dit betekende dat hij de Habitat, of afgekort hab (het Research Station) niet uitmocht dan nadat hij een ruimtepak had aangetrokken. Immers op Mars kun je niet buitenlopen zonder pak. En juist al die kleine en grote belemmeringen worden getest op het station.
Daarnaast worden procedures, psychologische reacties en alle denkbare observaties vastgelegd om het leven van de uiteindelijke, echte marsonauten op Mars zo soepel mogelijk te laten verlopen.
In deze documentaire van een half uur (helaas niet ondertiteld, want rechtstreeks van de maker gekregen en nog niet in Nederland op National Geographic Channel te zien geweest) vertelt Sam smakelijk en met de nodige zelfspot over zijn ervaringen.
Aansluitend aan de film vertelt om
15:30 Arno Wielders: Verblijf in het Mars Desert Research Station in Utah
Over zijn verblijf in het Mars Desert Research Station van 18 januari 1 februari 2003. Arno Wielders, tot voor kort voorzitter van de Mars Society Nederland, en werkzaam voor TNO TPD, was de eerste Nederlander om een volledige simulatiedienst te doen in de Hab. Hij richtte tijdens zijn dienst het astronomische observatorium in dat naast de hab in Utah staat. De desastreuze landing van het ruimteveer Columbia vond plaats op 29 januari 2003 en werd scherp gevoeld door de dienstdoende marsonauten, die net daarvoor de Columbia nog in de nachtlucht van Utah over hun Hab hadden zien vliegen om vervolgens binnen in de hab te ontdekken, dat zij nooit meer aankwam op Aarde.
17:00 Michel van der Pelt: Het Aurora programma van de ESA
De Europese Ruimtevaartorganisatie ESA heeft sinds 2001 haar Aurora programma dat als doel heeft mensen op Mars te brengen. Michel van Pelt is als medewerker van de ESA betrokken bij dit programma. Hij was het ook die in april van dit jaar namens de ESA berekende wat een bemande missie naar Mars nu kost in Europa. Marc Hunt van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA rekende het tegelijkertijd uit voor de NASA. Vreemd genoeg is de missie in de VS 50 % duurder dan in Europa. Van Pelt kwam met 3,35 miljard per jaar gedurende 8 jaar (26,6 miljard totaal). Hunt berekende exact dezelfde bemande missie naar Mars voor 4,9 miljard per jaar gedurende 8 jaar (39,4 miljard totaal). Hun berekeningen laten zien dat een bemande missie zeker bereikbaar is voor de Europese Unie of voor de Verenigde Staten. Michel van Pelt zal uitleggen hoe de ESA denkt mensen naar Mars te sturen. Daarbij zal de ESA enkele technieken die de NASA al eerder bewees te beheersen zelf moeten testen. Er is immers geen reden om in Europa technologisch afhankelijk te zijn van de VS.
20:00 Gerard Kuijpers: De Mars Society: waarom Mars?
Na alle verhalen en beelden van de voorbereidingen van een bemande missie door ESA en door de Mars Society vertelt Gerard Kuijpers wat de Mars Society nu is. Waarom wij ons exclusief richten op Mars en wat de voordelen daarvan zijn voor de mensen hier op Aarde.
Zondag (13:00 tot 18:00)
14:00 Film Sam Burbank: Ansari X-Price
Sam Burbank ging de verschillende ploegen langs die probeerden de Ansari X-Price in de wacht te slepen, die inmiddels op 4 oktober door Burt Rutan gewonnen is. Onder de teams die Sam interviewde zitten kleurrijke figuren en heel droge ingenieurs, maar allemaal met 1 droom: de Ruimte bereikbaar te maken voor de gewone burger. Voorlopig moet deze gewone burger nog wel een flinke tijd sparen om de ruimte in te gaan, maar vanaf 2007 biedt Virgin Galactic tickets om een half uur in de ruimte te zijn. Virgin Galactic verwacht wel dat de prijs van een ticket in weinig jaren zeer zullen dalen, wat een ruimtereis inderdaad bereikbaar zal maken voor velen.
15:30 Frans Blok: Euro-Mars, architectuur in de ruimtevaart
Ook de Mars Society in Nederland en in de andere Europese landen (Frankrijk, Duitsland, Engeland en Italië) is bezig met een Mars Analoog Research Station. Dit station moet zodra er genoeg sponsors gevonden zijn om de Europese habitat, die reeds gebouwd is en in Chicago opgeslagen staat, naar IJsland te vervoeren en daar de binnenkant af te bouwen. Juist met die binnenkant heeft de Rotterdamse architect Frans Blok, Mars Society bestuurslid van het eerste uur en de Webmaster van www.marssociety.nl, zich intensief bezig gehouden. Samen met twee Franse, een Duitse en een Italiaanse architect heeft hij er voor gezorgd dat het Europese ontwerp van de woon en werkruimte in de hab optimaal gebruik maakt van de beschikbare ruimte. Frans zal het publiek aan de hand van prachtige platen laten zien wat de Europese architecten met hun in drie lagen verdeelde habitat voor ogen staat.
17:00 Gerard Kuijpers: De Mars Society, waarom Mars
Ook op zondag zal Gerard Kuijpers, bestuurslid van de Mars Society belast met ledenwerving, vertellen over de Mars Society.
Gedurende beide dagen zullen er bestuursleden van de Mars Society aanwezig zijn om vragen van het publiek te beantwoorden. Ook zal er aandacht zijn voor de 3D beelden die sinds januari weer volop van Mars naar Aarde gezonden worden. Niet alleen door beide Mars Exploration Rovers, Spirit en Opportunity, maar juist ook door de Europese satelliet Mars Express. Deze zendt zeer interessante beelden van Mars naar Aarde, die door haar bijzondere stereo camera de mogelijkheid heeft de gefotografeerde delen van Mars van alle kanten te bekijken.
-------------------------------------------
"Whether we become a multi-planet species with unlimited horizons, or are forever confined to Earth will be decided in the twenty-first century amid the vast plains, rugged canyons and lofty mountains of Mars."
Sir Arthur C. Clarke
De Mars Society is een internationale publieke ruimtevaartorganisatie met afdelingen over de hele wereld en zo n 7.000 leden. Zij werd in augustus 1998 opgericht met het hoofdkwartier in Boulder, Colorado in de VS. De Stichting Mars Society Nederland is een van de afdelingen. Doel is bemand onderzoek van Mars, en uiteindelijk bewoning van Mars.
De vermetele plannen van president Bush voor bemande missies naar de Maan en Mars zijn mede te danken aan intensief lobbywerk van The Mars Society en andere "pro-space" organisaties. Die lobbygroepen hebben pas een deel van de winst binnen. De komende jaren zullen zij moeten blijven lobbyen om een bemande missie naar Mars ook daadwerkelijk te laten plaatsvinden.
De Mars Society houdt zich intensief bezig met de voorbereidingen voor het stationeren van mensen op Mars. Zij heeft hiervoor ondermeer 2 Mars Research Stations of Habitats in bedrijf in Mars-analoge gebieden hier op Aarde. Het Flashline-Mars Arctic Research Station (F-MARS) sinds 2000 in de Haughton Krater, een inslagkrater, in het Canadese poolgebied. Het Mars Desert Research Station (MDRS) in de woestijn van Utah, in een sedimentsgebied vergelijkbaar met de Gusev Krater op Mars waar de rover Spirit net geland is. Het European Mars Analogue Research Station (Euro-MARS) zal komende tijd in Europa in gebruik worden genomen in samenwerking met de andere Europese vestigingen van de Mars Society, mits er voldoende sponsors gevonden worden om de Habitat ook in te richten.
Per ruimtemissie zal er ander half jaar onderzoek op de Rode Planeet worden verricht. In deze habitats wordt het wonen en werken van de Marsonauten op Mars gedurende die 1 ½ jaar gesimuleerd door telkens wisselende groepen van test-astronauten. Zowel NASA als ESA (European Space Agency) zien veel nut in de ideeën van de Mars Society en leveren hun steun aan projecten van de Mars Society. In de Habitats worden instrumenten voor hen getest. Zo is een prototype van de marsrover Spirit in F-MARS getest enkele jaren geleden, maar ook camera s die op de Marssatelliet Mars Odyssey zitten zijn getest in habitats van de Mars Society.
Voor de inrichting van de Euro-MARS leverde de Nederlandse architect Frans Blok een belangrijke bijdrage. Samen met Europese collega architecten en andere deskundigen verfijnt hij de inrichting van de Hab. De buitenkant van de Hab is in de VS gebouwd. De Hab heeft in 2002 een aantal maanden tentoongesteld gestaan bij het Adler Planetarium te Chicago, waar zij heel veel belangstellende trok en zij op haar plek bij de rivier gedurende die tijd een landmark was voor Chicago. Ook het MDRS werd voor zijn in gebruik name in Utah maandenlang tentoongesteld op Cape Canaveral / Kennedy Space Center en trok daar drommen belangstellenden.
De Europese Hab richt zich op een zo realistisch mogelijke inrichting van een optimale woon- en werkruimte. De vele aspecten van het reizen naar en het leven op Mars worden zo natuurgetrouw mogelijk gesimuleerd. Zo wordt in de Euro-MARS habitat de impact gemeten op de mens van het voor lange tijd afgesneden zijn van de thuiswereld. Uitrustingen worden getest en EVA s (Extra Vehicular Activities) worden gesimuleerd om de performance van de Marsonauten op Mars te verbeteren. De realistische woon/werk indeling over 3 verdiepingen is het verschil van deze Hab met de twee reeds operationele Mars Society habitats.
Omdat de beslissing voor een bemande missie een politieke keuze is, wordt momenteel door de Mars Society in de VS een felle, en ook succesvolle, campagne gevoerd om senaatskandidaten en presidentskandidaten te overtuigen van het nut van een bemande missie. Dr. Robert Zubrin sprak dit jaar op hun uitnodiging voor Science Commissie van de US Senate tijdens de Senate Hearing on the Future of NASA . De Senaatsleden waren zeer geïnteresseerd en reageerden met enthousiasme op de toekomst die Dr. Zubrin schetste voor NASA.
In antwoord op de plannen van president Bush om mensen naar de Maan en naar Mars te zenden hebben de Europese Mars Society afdelingen van 8 landen gezamenlijk aan de Europese Unie gevraagd niet te wachten op de plannen en daden van de Verenigde Staten, maar de reeds geplande bemande Marsmissie van de ESA voor 2030 naar voren te halen. Onderzoek in de Ruimte en vooral missies naar Mars inspireren de jeugd in de richting van technische studies en beroepen. Een stimulans die de EU kan bestendigen door Europa een gemeenschappelijk doel te geven in een bemande missie naar Mars.
Een bemande missie naar Mars zou een enorme stimulans betekenen voor de Europese economie. Iedere Euro die wordt uitgegeven aan het project, wordt betaald aan een Europees bedrijf om onderdelen of diensten te leveren. De uitvoering van een bemande missie zal dan ook heel wat banen voor Europeanen opleveren. Het multiplier effect voor de economie is heel moeilijk van te voren te berekenen. Ongetwijfeld zullen de bakker, groenteboer, en slager ook profiteren van de Euros die al die werknemers uit te geven hebben. En zo zal een missie naar Mars hoogstwaarschijnlijk een economisch voordeliger zet zijn, dan vele andere plannen en maatregelen van de Europese Unie.
Ruimtevaart is bovendien zonder twijfel het middel bij uitstek om Europa te verenigen.
Mars heeft wellicht leven gedragen en het kan in ieder geval leven dragen van ons mensen. De Mars Society is van mening, dat wij, mensen, op dit moment letterlijk op de drempel van de Ruimte staan. Om uit onze Aardse wieg te stappen is er niet meer nodig dan de wil en de moed om als mens de Ruimte in te gaan. Mars is daarbij de logische eerste stap.
- Voor een uitgebreid overzicht over Mars
www.marssociety.nl
- The Case for Mars , door Robert Zubrin.
http://www.marssociety.nl/boeken.php#case
- uitleg van het Mars Direct Plan
http://www.marssociety.nl/direct.php
- projecten van de Mars Society
http://www.marssociety.nl/projecten.php
- voor het hoofdkantoor van de Mars Society:
www.marssociety.org
- voor sterrenwacht Mercurius:
http://www.sterrenwacht-mercurius.nl/
- voor een overzicht van de Europese Satelliet Mars Express:
http://www.esa.int/SPECIALS/Mars_Express/
en
http://sci.esa.int/science-e/www/area/index.cfm?fareaid=9
- Voor de website van de Mars Exploration Rovers: http://marsrovers.jpl.nasa.gov/home/index.html
- Voor beelden over de landingsplaats van de Spirit en Opportunity zie de NASA website over de 2 Mars Exploration Rovers http://marsoweb.nas.nasa.gov/landingsites/index.html
Hier treft u 6 mogelijke landingssites op Mars aan, die de Apeldoornse Kees Veenenbos op verzoek van de NASA visualiseerde. Kees Veenenbos is een gewaardeerde collega binnen de Mars Society en wereldberoemd in heel de ruimtevaartwereld.
- Op de NASA site wordt er gelinkt naar de site van Kees Veenenbos http://ltpwww.gsfc.nasa.gov/tharsis/other_links.html
De site van Veenenbos wordt hier door de NASA aangeduid met de tekst: Award-winning artistic renders of Mars by Kees Veenenbos .