Minister Veerman 'Heropening walvisvangst niet aan de orde'
26 november 2004 -
Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) wil dat de ongecontroleerde vangst van walvissen, die nu op grote schaal plaatsvindt, wordt aangepakt. Daarom zal Nederland zich inspannen om de huidige uitholling van het walvisvaartverdrag tot staan te brengen. 'Heropening van de walvisvangst is niet aan de orde', aldus Veerman in een brief aan de Tweede Kamer. 'Ik wil de discussie richten op het onder controle krijgen van de huidige vangsten die buiten het moratorium om gebeuren. De suggestie dat het moratorium nu ter discussie staat vind ik onjuist, omdat het moratorium in de praktijk niet bestaat.'
Van 29 november tot en met 1 december vindt in Zweden in het kader van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) een technische vergadering plaats ter bespreking van een herzien beheerregime (Revised Mangement Scheme of RMS) voor de walvisvaart. Het is geen besluitvormend overleg van de Commissie zelf, maar een werkgroepvergadering. Er zal daar dan ook geen besluit vallen.
In 1986 is het moratorium op de commerciële walvisvaart als tijdelijke maatregel van de IWC in werking getreden. Toch vindt op uitgebreide schaal walvisvangst plaats: zogenaamde wetenschappelijke vangsten (Japan en IJsland), voorbehouden op het moratorium (Noorwegen en IJsland) en walvisvangsten door niet-partijstaten (Canada). Specifieke zorg daarbij is de vangst van sterk bedreigde walvissoorten, zoals de Noordse Vinvis. De walvisvarende landen hebben aangekondigd de vangsten binnen enkele jaren sterk uit te breiden tot mogelijk een verviervoudiging in 2005. In de huidige omstandigheden kan de IWC hier niets tegen doen.
Minister Veerman streeft ernaar om de IWC controle te laten krijgen over àlle vangsten van walvissen. Dat kan naar zijn mening alleen door binnen de IWC hierover strikte afspraken te maken met àlle partijstaten. Het is van belang dat daarbij iedereen aan tafel blijft en zich bindt aan de te maken afspraken.
Sinds 1986 is intensief onderhandeld over de voorwaarden voor een nieuw, veilig en controleerbaar beheerssysteem (RMS). Deze onderhandelingen bevinden zich in een patstelling als gevolg van de scherpe tweedeling tussen de 55 landen die deel uitmaken van de IWC. Minister Veerman wil deze patstelling doorbreken om een daadwerkelijk effectieve bescherming van de walvis te bereiken.
Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit