WSPA

Tweede Kamer tegen hervatting walvisjacht

Dierenbeschermers reageren verheugd:

Tweede Kamer stemt tegen hervatting walvisjacht

Met een nipte meerderheid van één stem heeft de Tweede Kamer gisteren ingestemd met een motie van D66 tegen hervatting van de walvisjacht. De motie volgde op een intensivering van de campagne van Whalewatch, een internationale coalitie van ruim 140
dierenbeschermingsorganisaties.

De aanname van deze motie komt op een belangrijk moment. Volgende week neemt Nederland deel aan een tussentijdse vergadering van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) in Borgholm, Zweden. Doel van de vergadering is het bereiken van overeenstemming over het Revised Management Scheme (RMS), een controversieel pakket maatregelen dat voorziet in hervatting van de walvisjacht. Momenteel bestaat er nog een verbod op de commerciële walvisjacht, maar het aantal landen dat de jacht wil heropenen, groeit rap. Nederland staat bekend als een van de grote pleitbezorgers voor het RMS.

Manja Remmerswaal van de World Society for the Protection of Animals (WSPA) namens Whalewatch: 'De reden dat er steeds meer voorstanders komen van legalisering van de walvisjacht, is dat de IWC niet in staat is het huidige verbod te handhaven. Dat getuigt van een zeer slappe houding. Het zet bovendien de deur open naar een nog omvangrijkere jacht. Wij zijn daarom zeer verheugd dat een kamermeerderheid tegen hervatting van de walvisjacht heeft gestemd en voor behoud van het huidige vangstverbod.' Minister Veerman krijgt hiermee de boodschap van de kamer mee dat het sluiten van een compromis met walviswarende landen niet de gewenste oplossing is voor het overtreden van het verbod. CDA, VVD en SGP stemden overigens tegen de motie.

Whalewatch is fel tegen de walvisjacht. Volgens Whalewatch is het niet mogelijk op humane wijze midden op zee een walvis te doden. Een aangeschoten walvis heeft een gemiddelde doodsstrijd van twee minuten; sommige walvissen doen er een uur over om te sterven. Aangenomen wordt dat walvissen soms nog in leven zijn op het moment dat ze aan boord in stukken worden gesneden.

Nederland is sinds de oprichting in 1946 lid van de IWC. Op dit moment wordt ons land daarin vertegenwoordigd door mr. Giuseppe Raaphorst, directeur Natuurbeheer van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.