Persbericht
26 november 2004
Nieuwe maatregelen voor energiebesparing in de bouw
In de bouw is er nog veel te winnen met energiebesparing. Daarom komt staatssecretaris Van Geel met nieuwe maatregelen. Dit schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.
Gebouwen
Met name in de bestaande bouw zijn er nog veel mogelijkheden om woningen en gebouwen energiezuiniger te maken. Om dit mogelijk te maken is er in de begroting van 2005 34.5 miljoen euro beschikbaar voor nieuw beleid. Dit budget wordt ingezet in plaats van de energiepremieregeling (EPR). In plaats van het subsidiëren van een groot aantal individuele maatregelen (zoals in de EPR gebeurde) komt er een tenderregeling voor CO2-reductie. Alleen de projecten met het grootste CO2-rendement komen nog voor subsidie in aanmerking. Daarmee wordt een maximaal CO2-rendement gehaald met zo min mogelijk middelen. De precieze invulling van de regeling is mede afhankelijk van de uitkomsten van de RIVM/ECN voortgangsrapportage klimaat. De publicatie van de regeling wordt volgend jaar zomer verwacht.
Naast deze tenderregeling voor bestaande bouw wordt voor de nieuwbouw de energieprestatiecoefficiënt (EPC) aangescherpt (van 1.0 naar 0.8) in 2006. Verwacht wordt dat deze aanscherping positieve invloed heeft op innovatie, zoals zonneboilers en warmtepompen.
Consumenten
Naast deze maatregelen wordt de energiebelasting (REB) per 1 januari 2005 verhoogd. Dit stimuleert eveneens energiebesparende maatregelen.
Vanaf januari 2007 komen er bovendien verplichte energiecertificaten voor gebouwen en energielabels voor woningen. Voor de consument betekent dit meer inzicht in de energieprestatie, niet onbelangrijk in tijden van stijgende energieprijzen.
Na 2010
Nederland is gehouden aan de afspraken uit het Kyotoprotocol. Dat betekent dat Nederland verplicht is om de uitstoot van broeikasgassen met 6% te reduceren ten opzichte van 1990. Voor de woningbouw is deze doelstelling vertaald naar een maximum van 29 Mton CO2-emissie in 2010.
Om de uitstoot van CO2 na 2010 in de gebouwde omgeving nog verder te reduceren, zijn ingrijpende wijzingen nodig in het bouwproces. Begin 2005 wordt hierover een onderzoek gepubliceerd. In dit onderzoek wordt aandacht besteed aan de mogelijkheden van onder andere maximale isolatie, warmtepompen, zonne-energie en waterstof.
De gebouwde omgeving is verantwoordelijk voor ongeveer eenderde van de CO2-emissies in Nederland. De afgelopen jaren is de uitstoot van broeikasgassen in de woningbouw teruggedrongen met 4 miljoen ton CO2. Met name fiscale regelingen, zoals regulerende energiebelasting bij de woningbouw en de energie-investeringsaftrek (EIA) bij de utiliteitsbouw, zijn het meest effectief geweest.
Meer informatie:
- Brief aan Tweede Kamer (pdf, 110 KB)
( http://www.vrom.nl/docs/milieu/BriefTK_energiebesparing_bouw.pdf )
- Dossier Energiebesparing (achtergrondinformatie over de mogelijkheden tot energiebesparing) ( http://www.vrom.nl/pagina.html?id=7821 )
( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=18933 )
Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer