Gemeente Zeist

Postbus 513 3700 AM Zeist telefoon (030) 6987911 fax fax (030) 6914944 envelop zeist@zeist.nl Kerckebosch binnenkort in de Raad

Datum 26 november 2004

Gemeente en woningcorporatie De Seyster Veste gaan Kerckebosch herontwikkelen

Herontwikkeling Kerckebosch binnenkort in de Raad

In 2003 heeft de gemeenteraad van Zeist besloten om de stagnerende woningbouwproductie een nieuwe impuls te geven door Kerckebosch sneller tot ontwikkeling te brengen.

Bij dit besluit is ervan uitgegaan dat in het binnengebied van de wijk woningen worden toegevoegd aan het bestaande woningbezit van woningcorporatie De Seyster Veste.

De herontwikkeling van de wijk Kerckebosch is dichterbij gekomen nu het College van burgemeester en wethouders een voorstel aan de gemeenteraad van Zeist heeft gestuurd.

In het voorstel zijn 3 ontwikkelingsvarianten aangegeven op basis waarvan de gemeente en De Seyster Veste de ontwikkeling van Kerckebosch ter hand nemen. Alle varianten gaan uit van een verdichting van 700 naar 1250 woningen. Op maandag 20 december zal de Raad een keuze maken uit een van deze ontwikkelingsvarianten.

Gemeente en woningcorporatie De Seyster Veste hebben op basis van het beleidskader gezamenlijk een visie ontwikkeld met het uitgangspunt dat er een evenwichtige wijk met toekomstwaarde ontstaat en die levensloopbestendig is. Levensloopbestendig houdt in dat de wijk aansluit bij de wensen van alle toekomstige bewoners, ongeacht levensfase en leeftijd, gezinssamenstelling en culturele achtergrond, met een optimaal woningaanbod en een adequaat voorzieningenniveau.

De Seyster Veste heeft naar aanleiding daarvan een gedegen onderzoek en inventarisatie gedaan van haar woningbezit in Kerckebosch. De conclusie is getrokken dat het bestaande woningbezit woontechnisch en bouwtechnisch zodanig is verouderd dat het niet meer voldoet aan de huidige maatschappelijke eisen en die van de woonconsument. De bestaande woningen kunnen ook niet meer geschikt worden gemaakt voor een langere tijd.

Het uitgangspunt van de Seyster Veste en de gemeente bij de herontwikkeling van Kerckebosch is om het bosgebied zoveel mogelijk intact te laten en dit dominant te laten blijven ten opzichte van het wonen. Dat betekent dat wonen in het bos als uitgangspunt geldt en niet dat het bos een deel wordt van de woonomgeving.

Om dit te kunnen garanderen moet een aantal strenge keuzen worden gemaakt, zoals:

* een groot aantal van de woningen zal als gestapelde bouwvorm worden gerealiseerd, hetgeen uitstekend past bij het streven om levensloopbestendige woningen te realiseren (nultredenwoningen!)
* grondgebonden woningen krijgen geen privé tuin meer omdat dit het boskarakter schaadt

* autos moeten onder de bebouwing een parkeerplek moeten krijgen (meervoudig ruimtegebruik) om het boskarakter te beschermen

Na het besluit van de gemeenteraad voor één van de varianten, worden de bewoners van Kerckebosch en andere belanghebbenden uitgenodigd om mee te denken over de verdere ontwikkeling van de wijk, waarna een ontwerpbestemmingsplan wordt opgesteld. Het ontwerpbestemmingsplan zal onderwerp zijn van een formele inspraakprocedure. Het vaststellen van het bestemmingsplan is een bevoegdheid van de gemeenteraad. De provincie moet uiteindelijk goedkeuring verlenen aan het bestemmingsplan.