Gemeente Nieuwegein

Onderzoek participatie van allochtonen in Nieuwegein

In de eerste helft van dit jaar werd door de gemeente Nieuwegein een onderzoek gedaan naar de participatie van allochtonen in Nieuwegein. Uit dit onderzoek blijkt dat de cijfers over formele en informele participatie van de allochtone bevolking in Nieuwegein gunstig zijn ten opzichte van allochtonen op landelijk niveau.

De positie van allochtonen werd vastgesteld aan de hand van hun formele en informele participatie in de lokale samenleving. Formele participatie verwijst naar deelname aan zogenaamde kerninstituties, zoals onderwijs en werk en het gebruik van voorzieningen. Informele participatie betreft vooral de omgang tussen autochtonen en allochtonen, waarbij een intensief contactpatroon wijst op een vergaande vorm van integratie. In het algemeen geldt dat allochtonen in Nieuwegein een goede positie en participatie hebben. Dit geldt vooral met betrekking tot hun opleidingsniveau, maar ook het gebied van de arbeidsmarktparticipatie doen de allochtonen in Nieuwegein het beter dan de allochtonen op landelijk niveau.
Met betrekking tot de informele participatie van allochtonen geldt ook dat de Nieuwegeinse allochtonen beter scoren dan allochtonen op landelijk niveau. Hierbij is gekeken naar hun contacten met autochtonen, het verrichten van vrijwilligerswerk en hun politieke participatie. .

Wanneer de cijfers over allochtonen naast de cijfers voor de totale Nieuwegeinse bevolking worden gelegd, blijkt het verschil in participatie klein. Het belangrijkste verschil tussen beide groepen is dat onder allochtonen een grotere werkloosheid voorkomt dan onder de autochtone Nieuwegeiners. Ook blijft de deelname aan het sociaal-maatschappelijke leven onder allochtonen achter bij dat van de Nieuwegeinse bevolking als geheel. Verder werd geconcludeerd dat deze achterstand voor mensen van Turkse- en Marokkaanse afkomst (vooral vrouwen) en vluchtelingen ongunstiger is dan voor anderen. Dit heeft voor de eerste groep onder andere te maken met het relatief lage opleidingsniveau en de relatief slechte maatschappelijke positie. Het opleidingsniveau van vluchtelingen is juist weer relatief hoog, maar door taalproblemen hebben zij toch vaak te maken met werkloosheid.

Met de uitkomsten van het onderzoek wordt het Nieuwegeinse inburgering- en integratiebeleid geactualiseerd. Het nieuwe inburgeringbeleid wordt naar verwachting het 1e kwartaal 2005 voorgelegd aan de gemeenteraad. Daarbij wordt als uitgangspunt genomen dat specifieke voorzieningen alleen nodig zijn als de algemene voorzieningen tekort schieten. Tevens blijft aandacht voor kwetsbare allochtone mensen, namelijk allochtone vrouwen, de laagopgeleide allochtonen en de eerste generatie allochtonen. Ook vluchtelingen verseisen voorlopig specifieke aandacht.

Invoerdatum 26-11-2004