Foie gras actie wakker dier bij restaurant joop van den ende
Persbericht - 26 november 2004
Stichting Wakker Dier voert vandaag actie bij restaurant Le Cirque in
het Circustheater Scheveningen van Joop van den Ende tegen de
dieronvriendelijke foie gras op de menukaart (ganzen- of
eendenleverpaté). Wakker Dier zal de restaurantbezoekers een gratis
dwangvoedering aanbieden zoals ook de eenden en ganzen moeten
ondergaan. Terwijl restaurant Le Cirque nog steeds (eenden)foie gras
op de menukaart heeft staan, zijn veel andere restaurants gestopt met
dit zeer dieronvriendelijke product, waarvan de productie in Nederland
verboden is.
Twee jaar geleden brachten horecaorganisaties, na overleg met Wakker
Dier, al het advies uit aan haar leden om de foie gras van de kaart te
halen. Dit vanwege de dieronvriendelijkheid en de maatschappelijke
verontwaardiging. De dwangvoedering met trechters en maïsbrij zal
worden uitgebeeld door 'obers' bij 'gasten'. De actie maakt onderdeel
uit van de doorlopende foie gras campagne.
Jaarlijks worden 27 miljoen ganzen en eenden voor de paté 2 tot 3
weken lang met trechters gevoerd. De dieren krijgen meermalen per dag
tot een kilo maïsbrij door de strot geduwd. Het gevolg is dat een
'zieke' lever ontstaat die 5 tot 10 x zo groot is (foie gras). De
dwangvoedering veroorzaakt pijn, infecties en verwondingen bij de
dieren. Bij de slacht blijkt 30 tot 70% verwondingen, infecties of
botbreuken opgelopen te hebben. Omdat de grote hoeveelheden voedsel
niet normaal te verteren zijn, groeit de lever letterlijk kapot. De
grote lever drukt ook andere organen weg zoals de longen, waardoor
kortademigheid ontstaat. Eerder rapporteerde Wetenschappers van de
Europese Commissie al dat het welzijn van de dieren bij de productie
van foie gras ernstig wordt aangetast. Omdat een lever pas foie gras
mag heten boven een bepaald gewicht en dit gewicht niet zonder de
dieronvriendelijke dwangvoedering bereikt kan worden, bestaat er geen
diervriendelijke foie gras.
Productieverbod; WTO belemmert importverbod
De foie gras wordt geïmporteerd uit onder andere Frankrijk, Israël en
Hongarije. In Nederland wordt jaarlijks 22.000 kilo foie gras gegeten,
voornamelijk in duurdere restaurants. In Duitsland, Denemarken,
Noorwegen en Polen is de productie van foie gras expliciet per wet
verboden. In Nederland, Engeland en Zwitserland is de productie
vanwege algemene wetgeving (tegen dierenmishandeling) verboden. Vorige
maand nog verbood Gouverneur Arnold Schwarzenegger de productie van
foie gras in de staat Californië. Omdat de WTO (Wereld
Handelsorganisatie) importbeperkingen tegenhoudt, zijn de miljoenen
eenden en ganzen afhankelijk van het verantwoordelijkheidsgevoel en
fatsoen van restaurateurs en consumenten. Wakker Dier richt zich met
voorlichtingacties op deze groepen.