Ingezonden persbericht


Persbericht

16 november 2004

Slotfeest 150 jaar Drents Museum

Het Drents Museum in Assen sluit zijn succesvolle jubileumjaar af met een spetterend slotfeest in het weekend van zijn officiële oprichtingsdatum. Op 27 en 28 november 2004 staat het museum bol van activiteiten. Rollenspelers in kleding van de afgelopen 150 jaar begroeten de bezoekers en spelen onder andere gebeurtenissen na uit de geschiedenis van het museum. Het Barokensemble Partita verzorgt zaterdag vanaf 14.00 uur twee korte concerten. De Muziekkamer Assen viert zijn 15-jarig bestaan én het 150 jarig bestaan van het Drents Museum met een reeks van muzikale ontmoetingen in verschillende museumzalen. De entree is het hele weekend gratis. Als start voor het weekend en als officiële afsluiting van het jubileumjaar wordt op vrijdag 26 november om 17.00 uur een 'Kunstkast voor de toekomst' onthuld door het voltallige college van gedeputeerde staten (GS) van Drenthe. Het kunstenaarsduo Haringa&Olijve uit Een heeft hiervoor het ontwerp geleverd. De 'Kunstkast', die in de centrale hal van het museum wordt geplaatst, bevat uit elk collectieonderdeel een aansprekend voorwerp en symboliseert hiermee de toekomst van het Drents Museum.

28 november 1854 geldt als de officiële oprichtingsdatum van het Provinciaal Museum van Drentse Oudheden, het tegenwoordige Drents Museum. Op initiatief van Mr. L. Oldenhuis Gratema, Mr. H.J. Smidt (beiden advocaat en procureur te Assen) en D.H. van der Scheer (boekhandelaar, amateur-archeoloog en publicist te Coevorden) werd in juni 1854, ter gelegenheid van het negende Landhuishoudkundig congres in Assen, een tentoonstelling van Drentse oudheden georganiseerd. Gebruikmakend van hun enorme netwerk brachten zij 320, vaak unieke, voorwerpen bijeen in enkele klaslokalen van het Asser Gymnasium. Na deze succesvolle expositie verzochten de drie notabelen de gedeputeerde staten van Drenthe om goedkeuring en ondersteuning voor het oprichten van een museum. De Drentse staten bepaalden daarop dat het museum 100 gulden kreeg voor de aanschaf van een kast en fl.100,- subsidie per jaar. Op 28 november 1854 werd een officiële Commissie van Bestuur opgericht. Daarmee was het museum een feit. De kast (die nog steeds op de bovenvestibule van het museum te bezichtigen is) is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig museum met meer dan 85.000 voorwerpen en een tentoonstellingsruimte van maar liefst 5000 m².

"Kunstkast voor de toekomst"
De oude kast krijgt vanaf 26 november aanstaande een moderne evenknie. Het Drentse kunstenaarsduo Nel Haringa en Fred Olijve uit het dorpje Een heeft op verzoek van het museum een prachtige transparante kast ontworpen, die zowel kunstvoorwerp als vitrine is. In de vitrineruimtes worden voorwerpen uit de collectie van het Drents Museum tentoongesteld, zoals kleine schilderijen, kunst, kunstnijverheid en archeologie. De kast krijgt een vaste plaats in de entreehal van het museum, recht tegenover de hoofdingang.

Activiteiten slotfeest
Het jarige museum is 27 en zondag 28 november gratis toegankelijk voor iedereen. Door het hele gebouw lopen er dames en heren rond in kleding van de afgelopen 150 jaar. Zij geven de bezoeker informatie over 'hun' tijd en kleding en in sommige gevallen over hun relatie met de geschiedenis van het museum. Ook de oprichters van het museum, Mr. L. Oldenhuis Gratema, Mr. H.J. Smidt en D.H. van der Scheer, zijn 'aanwezig'. Barokensemble Partita verzorgt zaterdag 27 november vanaf 14.00 uur twee korte concertjes in de Statenzaal met werk van onder andere Claudio Monteverdi, Salomone Rossie en Constantin Christian Dedekind. Op zondag 28 november viert ook de Muziekkamer Assen een feestje, namelijk zijn 15de verjaardag. Al vele jaren bestaat er een nauwe samenwerking tussen het museum en de Muziekkamer. Op deze zondag treden er twee gerenommeerde muziekgezelschappen op: het bekende rietkwintet Calefax, dat tegenwoordig wereldwijd concerten geeft, en het Groninger ensemble The Northern Consort. De musici geven een aantal kleine concertjes op diverse plaatsen in het Museum. Deze optredens sluiten aan bij de verschillende presentaties in het museum, zoals de tentoonstelling 'The Mysterious Bog People' en de stijlkamers. In de GS-zaal zijn speciale concerten voor kinderen.

/////////////



Ingezonden persbericht