Ingezonden persbericht


PERSBERICHT FFII/VRIJSCHRIFT --

25/11/04 Staatsecretaris vraagt werkgroep duidelijkheid over richtlijn softwarepatenten

Amsterdam - Staatsecretaris Van Gennip wil graag weten of de richtlijn voor softwarepatenten ongewenste octrooien op software buitensluit. Zij heeft een werkgroepje gevraagd hier duidelijkheid over te verschaffen. Velen zijn van mening dat er in de huidige praktijk veel te veel triviale, vage en te brede sofwarepatenten toegekend worden. Gaat de richtlijn softwarepatenten hier verbetering in aanbrengen, of laten de nieuwe regels ook door iedereen ongewenste softwarepatenten toe?

In juni vroeg de Tweede Kamer de staatsecretaris in overleg te treden met de softwaresector. Dit overleg vond dinsdag 23 november plaats. Grote bedrijven met uitstekende juridische afdelingen bleken er tegenover kleinere te staan die niet of amper over juridische bijstand beschikken. Het patentenspel is duidelijk meer weggelegd voor grote bedrijven dan voor kleinere.

Vrijschrift bracht voorbeelden in van webshop.ffii.org. Ongewenste patenten die ook buiten de softwaresector schade aan kunnen richten. Van deze voorbeelden wilde de staatsecretaris graag weten of ze in de toekomst ook toegekend kunnen worden. Een werkgroepje bestaande uit vertegenwoordigers van Vereniging Open Source Nederland, Microsoft en Bureau Intellectueel Eigendom gaat de tekst van de Raad van Ministers tegen het licht houden.

Contact

Ir. Arend Lammertink:
arend@vrijschrift.org
tel. +316 5425 6426

Ante Wessels
ante@vrijschrift.org
tel. +316 100 99 063

Dieter Van Uytvanck:
dieter@vrijschrift.nl
tel. +316 275 879 10

Nadere Informatie

Empirisch onderzoek toont aan dat softwarepatenten de innovatie schaden: http://www.elis.ugent.be/~jmaebe/swpat/nlstudies/studies.pdf

Een treffende illustratie: http://webshop.ffii.org

Over Vrijschrift -- http://www.vrijschrift.nl

Stichting Vrijschrift heeft als doel het bevorderen en het beschermen van intellectuele goederen die vrij te verspreiden en aan te passen zijn. Vrijschrift probeert bewustwording te realiseren van de betekenis van het publieke domein voor de samenleving. Bescherming van het publieke domein is van groot economisch en maatschappelijk belang en vormt een belangrijke activiteit. Internationaal wordt samengewerkt met de Foundation for a Free Information Infrastructure, de Free Software Foundation, Project Gutenberg en vele andere organisaties.

Over FFII -- http://www.ffii.org

De Stichting voor een Vrije Informatie-infrastructuur (Foundation for a Free Information Infrastructure) is een non-profit organisatie die gevestigd is in München en zich bezig houdt met bewustmaking rond gegevensverwerking. FFII ondersteunt de ontwikkeling van openbare informatiegoederen gebaseerd op auteursrecht, vrije concurrentie en open standaarden. Meer dan 400 leden, 1000 bedrijven en 60.000 sympathisanten hebben FFII de toestemming gegeven hen te vertegenwoordigen in het publieke debat over exclusieve rechten (intellectuele eigendom) op het gebied van software.