Time : 7:42:00 PM
Date : Thursday, November 25, 2004
Sender Name: pharma.be

Naar een nieuw geneesmiddelenbeleid - position paper pharma.be

pharma.be meent dat het geneesmiddelenbeleid in het kader van de ziekteverzekering anders moet worden aangevat, teneinde de budgettaire toestand te beheersen én de toegang tot de adequate medicatie voor patiënten te blijven garanderen. Om die reden formuleert pharma.be een alternatief.


1. Besluitvorming en budgetmaatregelen moeten rusten op een gefundeerd inzicht in correcte en stabiele gegevens. De pas aangekondigde beslissingen voldoen daaraan niet. De uitgavengroei werd eerst herleid van 11,8% naar 8,8%, en de besparingsbehoefte in de geneesmiddelen sector werd zonder grond verhoogd van 86 mio ¤ naar 115 mio ¤. pharma.be zal met het RIZIV streven naar een betrouwbare en transparante basis voor besluitvorming.


2. pharma.be stelt een nieuwe benadering voor die moet resulteren in een grondige en wérkelijke strukturele vernieuwing van het geneesmiddelenbeleid. pharma.be stelt voor dat de Eerste Minister, samen met de Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, een Conferentie organiseert met de farmaceutische industrie die tegen 1 mei 2005 een nieuw structureel geneesmiddelenbeleid ontwerpt op basis van vaststaande gegevens


3. pharma.be biedt aan de regering een totale garantie voor die periode tegen budgetontsporing: van de 86 mio ¤ aangekondigd tekort, is 56 mio ¤ de facto reeds gedekt door het bestaand claw back-mechanisme. pharma.be garandeert voor de duurtijd van de Conferentie het saldo.


4. Tot de duurzame oplossing behoort de vrijwaring van intellectueel eigendom, die het juridisch instrument is van de kenniseconomie. Ongelijke taxaties ten aanzien van de researchindustrie, horizontale expansie van de referentieterugbetaling en vertraging in de toegankelijkheid voor de patiënt tot reële farmaceutische innovaties zijn daarmee niet verenigbaar.


5. pharma.be is ontegensprekelijk partner in de bevordering van het goed gebruik van geneesmiddelen, op basis van wetenschappelijke richtlijnen en in overleg met de wetenschappelijke en de medsiche wereld. De wetenschappelijke onsensusmeetings en de Commissie voor Tegemoetkoming van Geneesmiddelen zijn de geëigende en verantwoordelijke platforms voor deze besluiten, die de therapeutische waarde als criterium hebben, en niet politieke consideraties.


6. pharma.be aanvaardt volledig dat de overheden van het land maatregelen nemen van uitgavenbeheersing en -controle; met een betaling in 2004 van ong. 300 mio ¤ (12 mia oude BEF) weten de farmaceutische bedrijven inderdaad zeer goed waarover ze spreken. Ongeveer. 100 mio ¤ van dat bedrag werd in de jaren '90 ingevoerd als (jaarlijkse) heffingen op het omzetcijfer, en is sedertdien blijvend van aard gebleken. Ten onrechte worden dit aandeel in de heffingen vandaag weggelaten uit de verrekening van het, voor het overige, "gesloten" geneesmiddelenbudget, hetgeen niet logisch is. Elk correct budgetoverleg moet de totale bijdrage van de geneesmiddelensector in rekening brengen.


7. Het voorlopig akkoord voor 2005 dat wij met de Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid hebben voorbereid begin September, en de voorzieningen van het raamakkoord (Januari 2004) om in het tijdskader tot 2007 te komen tot een realistisch budget dat aan de verantwoorde medische behoeften beantwoordt, kunnen de degelijke basis zijn waarop verder kan worden gewerkt.


8. Onze oproep is derhalve dat de Eerste Minister, met de Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, het initiatief neemt tot deze Conferentie, met de farmaceutische industrie - zowel pharma.be die de researchindustrie vertegenwoordigt als Febelgen die de generische bedrijven organiseert. Er is vanuit onze kring volledige financiële rugdekking voor de regering, zodat zij echt de tijd kan nemen om dit werk grondig uit te voeren. Mocht, onverhoopt, tegen 1 mei geen resultaat voorliggen, dan kan de regering alsnog voor het saldo dat zou resten maatregelen uitvaardigen in overeenstemming met het reële risico. pharma.be zal nochtans in deze Conferentie, eens het initatief genomen, àlle energie en know how steken om deze te doen slagen.