Amsterdam RAI

Veiligheid & Hulpverlening 2004
17 jun 2004

TNO INTRODUCEERT EMERGENCY RESPONSE SERVICE TIJDENS VEILIGHEID & HULPVERLENING 2004

TNO introduceert tijdens de vakbeurs Veiligheid & Hulpverlening in Amsterdam RAI een telefoonservice voor bedrijven die onder andere te maken hebben met biologische of chemische calamiteiten: de Emergency Response Service (ERS). Deze telefoonservice, die al enige tijd paraat staat voor incidenten in de voedingsindustrie, is 7 dagen per week en 24 uur per dag via een internationaal servicenummer bereikbaar voor abonnees in crisissituaties. De vakbeurs Veiligheid & Hulpverlening 2004 is van 25 tot en met 27 november in het Hollandcomplex van Amsterdam RAI.

Marc van Zanten van TNO in Delft: Gezien de recente ontwikkelingen op het gebied van veiligheid heeft TNO deze unieke service ontwikkeld om bedrijven met een chemische of biologische calamiteit te ondersteunen. Ondersteuning door specialisten in bijvoorbeeld chemische analyse, microbiologie, toxicologische risico-evaluaties en wetgeving is daarbij essentieel. Op het moment dat een crisis dreigt, uitbreekt of een incident zich heeft voorgedaan dienen organisaties en bedrijven snel te kunnen handelen en beslissen. De Emergency Response Service van TNO helpt organisaties bij het voorkomen van een crisis of de schade te beperken. Tijdens Veiligheid & Hulpverlening 2004 zullen we de ERS aan de beursbezoekers presenteren.

Crisiscoach
Naast de ERS introduceert TNO op de beursvloer van Amsterdam RAI onder meer een intelligent cameratoezichtsysteem en Crisiscoach, een vernieuwde ondersteuning voor gemeenten en provincies bij het opstellen en beoordelen van rampenplannen en
rampenbestrijdingsplannen. Van Zanten: Met Crisiscoach dragen we bij aan de voorbereiding van rampenbestrijding op gemeentelijk en regionaal niveau. De kern van Crisiscoach wordt gevormd door een analyse van TNO die in de vorm van een workshop wordt teruggekoppeld naar de vertegenwoordigers van de gemeente. Tijdens deze workshop wordt gewerkt aan verbetering van het plan en wordt gezamenlijk een aantal mogelijke vervolgprojecten gedefinieerd dat invulling moet geven aan de plannen. Resultaat is inzicht in waar verbeteringen plaats moeten vinden en wie dit mogelijk kan doen.

Praktische toepassingen
Veiligheid & Hulpverlening 2004 brengt de hele veiligheidsketen in kaart. Tijdens de beurs staat de fysieke en sociale veiligheid in de openbare ruimte centraal. Het evenement richt zich onder meer op vakmensen uit sectoren als politie, brandweer, geneeskundige hulpverlening, particuliere beveiliging, douane, marechaussee en gemeenten. Naast praktische toepassingen kent Veiligheid & Hulpverlening 2004 ook een uitgebreid congresprogramma. Dit wordt samengesteld in nauwe samenwerking met onder meer de NVBR, het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).

Meer informatie over het evenement is te vinden op
www.veiligheid-hulpverlening.nl .

Amsterdam, juni 2004

Noot voor de redactie /