Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

parlementaire stukken - Antworden op kamervragen over een bezoek van burgemeesters aan Iran

Antworden op kamervragen over een bezoek van burgemeesters aan Iran

25 november 2004

Vragen van het lid Externe link Eerdmans (LPF) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over een bezoek van burgemeesters aan Iran.
---

Vraag 1
Heeft u kennisgenomen van het bericht dat acht Nederlandse burgemeesters een dezer dagen een bezoek brengen aan Iran, om met de autoriteiten daar kennis uit te wisselen op het gebied van lokaal bestuur, islamisering, stedelijke ontwikkeling en burgerparticipatie?
1)

Antwoord 1
Ja, dit bezoek heeft inmiddels plaatsgevonden.

Vraag 2
Bent u op de hoogte van feit dat de mensenrechtensituatie in Iran, een land dat volgens Amnesty International grote aantallen politieke gevangenen kent aan wie na oneerlijke processen straffen zijn opgelegd, veel te wensen overlaat?

Antwoord 2
Ja.

Vraag 3
Vindt u het, gelet op de slechte mensenrechtensituatie in dat land, gewenst dat Nederlandse burgemeesters zich verstaan met vertegenwoordigers van de Iraanse autoriteiten die medeverantwoordelijkheid dragen voor de slechte mensenrechtensituatie? Indien u dit ongewenst vindt, hoe gaat u dan uw mening aan deze burgemeesters duidelijk te maken?

Antwoord 3
Het Nederlands buitenlandse beleid alsook dat in het kader van de Europese Unie wordt gekenmerkt door constructieve betrokkenheid bij Iran en is niet op een isolement van dat land gericht. De regering is in beginsel voorstander van contacten in Iran op verschillende niveaus en terreinen, inclusief contacten met en tussen NGO's. Dit laatste mede op aandringen vanuit de Tweede Kamer (zie Verslag van een Algemeen Overleg over Iran van de Vaste Commissie voor Buitenlandse Zaken met de minister van Buitenlandse Zaken op 26 november 2003; Kamerstukken II, 29 216, Vergaderjaar 2003-2004, nr. 4). Wat betreft een dialoog op verschillende niveaus kan ook worden gedacht aan bijdragen op het lokale niveau. Contacten op lokaal niveau kunnen ook steun bieden aan Iraanse hervormingsgezinden, die verbetering willen in de mensenrechtensituatie. Nu dit bezoek van Nederlandse burgemeesters, dat een onderdeel is van de Leergang Islam en Lokaal Bestuur in het kader van hun professionaliseringsprogramma, mede bedoeld is een bijdrage aan de dialoog te leveren, past dit in het reguliere beleid van de regering en van de EU ten aanzien van Iran. In ieder geval is het voor gemeenten zelf van belang om buitenlandse reizen van hun gemeentebestuurders en -ambtenaren kritisch te toetsen aan de doelstellingen van het buitenlands beleid en op de toegevoegde waarde voor het eigen lokale bestuur. Met het oog op de toetsing op de toegevoegde waarde voor het Nederlandse lokaal bestuur werkt het ministerie van BZK samen met de VNG aan een handreiking voor gemeenten inzake hun internationale activiteiten.


1) Externe link www.tvwest.nl, 22 oktober jl.