GroenLinks

Aangenomen GroenLinksvoorstel beloont werkende ouderen

25 november 2004

GroenLinks heeft een belangrijke overwinning geboekt bij de behandeling van de VUT-plannen van het kabinet. Dankzij een aangenomen amendement van GroenLinks worden ouderen niet meer zo snel mogelijk achter de geraniums gestuurd. Als zij langer doorwerken, krijgen ze later een hogere uitkering. Dit voorstel zorgt voor vrijheid en solidariteit.

Ouderen krijgen niet langer een prikkel om snel te stoppen met werken. Dankzij een amendement van GroenLinks wordt de spaar-VUT verplicht gesteld. Nu komt het met regelmaat voor, dat het niet uitmaakt of je op je 61ste stopt met werken of later. De uitkering is altijd hetzelfde. Werkgevers maken daarvan dankbaar gebruik om oudere werknemers zo snel mogelijk te lozen. Door het introduceren van de spaar-VUT wordt het lonend langer door te werken, omdat de uitkering bij latere uittreding hoger wordt. Dit idee is zowel solidair als rechtvaardig. Het voorstel stimuleert ouderen om langer door te werken, maar zij behouden de vrijheid om daarin hun eigen keuzes te maken.

Het kabinet had een overgangsregeling voorgesteld voor alle werknemers boven de 55 jaar. Het CPB stelde in haar notitie "Effecten wetsvoorstel VUT/prepensioen/levensloop" dat het kabinetsvoorstel nauwelijks effect heeft op de ouderenparticipatie. Het CPB verwacht wel positieve effecten van het alternatief van de spaar-VUT en van het combineren van deeltijdprepensioen en deeltijdwerk. Dit voorstel is opgenomen in het amendement van GroenLinks. Dankzij dit amendement wordt deze kritiek van het CPB eindelijk serieus genomen.

Het amendement regelt dat alle vervroegde uittredingsregelingen per 1 januari 2006 neutrale uittredingsregelingen moeten zijn. Daardoor verdwijnt de huidige perverse prikkel die ervoor zorgt dat mensen eerder stoppen met werken. Bovendien komt er voor werkgevers de verplichting om werknemers de keuzemogelijkheid te bieden om deeltijdwerk te combineren met gedeeltelijke vervroegde uittreding.

De groep mensen die onder de overgangsregeling valt bestaat de komende jaren uit meer dan 85.000 werknemers per jaar. De aanname van dit amendement leidt ertoe dat zij gemiddeld tussen een half jaar en anderhalf jaar langer zullen doorwerken. De voltallige oppositie en D66 waren voor deze bevordering van de ouderenparticipatie. Om onduidelijke redenen waren het kabinet en VVD en CDA geen voorstander van het amendement van GroenLinks.

Kees Vendrik

«