Gemeente Almere

"Nee" tegen huiselijk geweld

Huiselijk geweld is niet normaal en huiselijk geweld moet stoppen. Met dit thema start deze week in de provincie Flevoland en in een aantal andere regios een publiekscampagne tegen huiselijk geweld. De campagne richt zich op alle inwoners van Flevoland en is een van de praktische uitwerkingen van het convenant tegen huiselijk geweld, dat vorig jaar door alle betrokken organisaties is afgesloten. De inwoners van Flevoland kunnen via posters, folders en de nieuwe website www.huiselijkgeweldflevoland.nl in aanraking komen met de campagne.

Huiselijk geweld is niet normaal en huiselijk geweld moet stoppen. De Flevolandse campagne tegen huiselijk geweld die deze week van start gaat, laat er geen misverstand over bestaan. Om te zorgen dat huiselijk geweld een halt wordt toe geroepen, is het belangrijk dat iedereen weet wat huiselijk geweld is. Om die reden zijn duidelijke folders gemaakt met veelzeggende fotos. De fotos geven aan dat huiselijk geweld meer is dan lichamelijke mishandeling. Ook psychisch geweld, vernedering, verwaarlozing, seksueel misbruik en financiële uitbuiting zijn vormen van huiselijk geweld. Huiselijk geweld wordt gepleegd door iemand uit de huiselijke kring van het slachtoffer. Dat kan de eigen partner zijn, een van de andere gezinsleden, familie, een huisvriend of de ex-partner.

Huiselijk geweld komt veel voor en is zeer ingrijpend. Soms is het geweld eenmalig, soms duurt het maanden of zelfs jaren. Vaak is door huiselijk geweld thuis geen veilige plek meer.

Signaleren van huiselijk geweld

Voorafgaand aan de publiekscampagne zijn alle gezondheids- en welzijnsorganisaties in de provincie Flevoland benaderd. Zij hebben een informatiebrief gekregen en enkele posters en folders om in de wachtkamers onder de aandacht te brengen. De medewerkers van deze organisaties zijn vanuit hun beroep betrokken bij huiselijk geweld omdat zij bijvoorbeeld slachtoffers op hun spreekuur krijgen (huisartsen) of op een andere manier kunnen signaleren dat een vrouw, een man, een oudere of een kind slachtoffer is van huiselijk geweld. Voor buren, familie of vrienden en andere omstanders is het vaak moeilijk huiselijk geweld te herkennen. Op de nieuwe webstite www.huiselijkgeweldflevoland.nl staan enkele signalen die mogelijk kunnen wijzen op huiselijk geweld.

Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld

Er is één aanspreekpunt voor slachtoffers en plegers van huiselijk geweld en voor iedereen in hun omgeving. Dat is het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld. Dat steunpunt is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar onder telefoonummer: 0900-2020634 (buiten kantoortijden alleen in noodgevallen).

Bij het steunpunt zijn altijd professionals aanwezig die kunnen luisteren naar een vraag of een probleem, maar ook meteen telefonisch hulp kunnen verlenen of noodopvang kunnen regelen. Zij kunnen ook een eventuele oplossing aandragen of de slachtoffers in contact brengen met andere instanties die verder helpen, bijvoorbeeld de politie of het maatschappelijk werk. Mensen die naar het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld bellen, kunnen dat anoniem doen.