Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Vragen van het lid Atsma (CDA) aan de ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over het optreden van de Voedsel- en Warenautoriteit op een hobbybeurs in Leeuwarden. (2040502750)

1.
Kent u het bericht `Een oud sigarenbandje? Verboden contrabande'? 1)

1.
Ja.

2.
Klopt de strekking van het bericht dat de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) dit weekend verzamelaars van onder meer sigarenbandjes, oude bierviltjes en aanstekers heeft gesommeerd hun collecties in te pakken, omdat een en ander in strijd zou zijn met het Nederlandse alcohol- en tabaksbeleid?

2.
Nee, de VWA heeft inmiddels uiteengezet wat de werkelijke toedracht is geweest. De reactie van de VWA, die ook op haar website is weergegeven, luidt als volgt:

"Ten onrechte wordt in de media de suggestie gewekt dat standhouders op een hobbybeurs in Leeuwarden de beurs moesten verlaten vanwege verboden reclame uitingen voor tabaksmerken en biermerken.

Aanleiding voor het bezoek was een routinecontrole die betrekking had op een herinspectie van alcoholverkoop. Daarbij bleek alles in orde te zijn. Medewerkers van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) hebben de beursorganisatie wel gewaarschuwd voor reclame uitingen van bestaande sigaren- en sigarettenmerken zoals spiegels en auto's. Het ging hierbij om een tweetal commerciële activiteiten. Deze waren nadrukkelijk een overtreding van de wet op de tabaksreclame. Overigens is het niet verboden reclame te maken voor alcoholmerken.

Het gaat de VWA nadrukkelijk niet om verzamelaars te hinderen in het uitoefenen van hun hobby. Het bezitten of ruilen van bovengenoemde artikelen is geen probleem.

Volgens de wet op de tabaksreclame is het verboden reclame te maken voor bestaande sigaren- en sigarettenmerken. De VWA houdt toezicht op de naleving van deze wet."

Ik heb aan deze verklaring niets toe te voegen.

3.
Deelt u de mening dat verzamelaars van dergelijke collecties in principe niet de bedoeling hebben het Nederlandse alcohol- en tabaksbeleid te ondermijnen, en dat de VWA andere prioriteiten zou moeten stellen?

3.
Deze mening deel ik wel, maar zoals uit het antwoord op vraag 2 blijkt, is de veronderstelling onjuist, dat de VWA zich met dergelijke zaken bezig houdt.

4.
Op welke instructie is de actie van de VWA-medewerkers gebaseerd? Wie bepaalt wanneer moet worden ingegrepen?

4.
Zoals uit het antwoord op vraag 2 blijkt, waren VWA-controleurs aanwezig voor een herinspectie in het kader van de Drank- en Horecawet. Tijdens deze herinspectie werd in twee gevallen een overtreding van de Tabakswet opgemerkt. Volgens de reguliere instructie is voor deze overtreding een waarschuwing aangezegd aan het adres van de organisator van de beurs.

5.
Bent u bereid de inspecteurs van de VWA opdracht te geven nu en in de toekomst geen stappen tegen organisatoren van dergelijke hobbybeurzen en verzamelaars van onder meer sigarenbandjes, bierviltjes en aanstekers te ondernemen? Zo neen, waarom niet?

5.
Gelet op de voorgaande antwoorden is dit niet nodig. Ik heb de VWA verzocht extra aandacht te geven aan de communicatie met betrokkenen teneinde misverstanden als de onderhavige te voorkomen.

1) Leeuwarder Courant, 30 oktober jl.


---- --