Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
over de gebitstoestand van kinderen
1. Heeft u kennis genomen van het bericht dat kindergebitten steeds slechter worden?
2. Wat vindt u van de toenemende zorgen van tandartsen over de slechter wordende gebitten van kinderen en jongeren?
3. Wat vindt u van het feit dat het steeds vaker voorkomt dat hele melkgebitten moeten worden getrokken bij kinderen?
4. Kunt u aangeven wat bekend is over de toestand van de gebitten van kinderen en jeugd? Treden hier duidelijke verschillen op tussen allochtone en autochtone kinderen of verschillen tussen diverse sociale groepen? Zo ja, bestaat er een verband tussen de bezuinigingsmaatregelen op de tandartsenzorg en de afnemende kwaliteit van het gebit? Bent u bereid een onderzoek in te laten stellen naar de gebitskwaliteit van kinderen?
5. Blijft u bij uw visie als verwoord in het debat naar aanleiding van het onderzoek van de Universiteit van Tilburg naar medische zorg op 15 september, dat ook mensen met een laag inkomen, gewoon naar de tandarts gaan en hun verantwoordelijkheid nemen en die verantwoordelijkheid kunnen dragen ? Bent u ook van mening dat preventie en voorlichting van een dusdanig niveau is dat de verantwoordelijkheid voor een gezond gebit ook door kinderen, jeugd, school en ouders wordt genomen?
6. Welke activiteiten onderneemt u om de voorlichting aan kinderen en ouders over het gebit, gebitsverzorging en over goede voeding te versterken. Welke additionele maatregelen gaat u nemen om de tekortschietende preventie en voorlichting op gewenst niveau te brengen?
7. Hoe verklaart u dat in de begroting voor het jaar 2005 van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport geen geld wordt uitgetrokken voor de voorlichting en preventie ten behoeve van een gezond gebit? Kunt u een overzicht geven van de activiteiten die het afgelopen jaar ondernomen zijn en de activiteiten die in de komende jaren zullen volgen?
8. Wat vindt u van de ontwikkeling van mondzorgklinieken die in het geval van ernstige slijtage van het gebit extra aandacht kunnen besteden aan kinderen van drie tot achttien jaar?
9. Bent u het eens met de stelling dat preventie en voorlichting een integraal onderdeel moeten zijn van de eerste lijn? Op welke wijze gaat u er voor zorgen dan de gebitsverzorging grotere aandacht zal krijgen in de eerstelijnszorg?
Kindergebitten worden slechter en Trakteren op snoep weer heel gewoon in Trouw van 25 november 2004
Partij van de Arbeid