Productschap Diervoeder


25/11/2004

Vervolgacties PDV met betrekking tot Duits bietenpulp

In vervolg op eerdere berichtgeving over de verontreiniging van Duits bietenpulp met botfragementen heeft het Productschap Diervoeder in het kader van de GMP+-regeling vervolgacties ondernomen.

Zo zal een auditteam op korte termijn de geblokkeerde bedrijfslocaties in Duitsland bezoeken. Doel van de audit is het vaststellen of de producenten maximale zekerheid kunnen bieden dat contaminatie met beendermeel wordt voorkomen. Hiertoe moet worden aangetoond dat de beheersing van het productieproces bij genoemde productielocaties goed was, dan wel adequaat is verbeterd. Blijkt dat het geval, dan zal de betreffende locatie van de lijst met geblokkeerde productielocaties worden verwijderd. Deze locaties kunnen vervolgens bietenpulp leveren onder het geïntensiveerde controleregime.

Het geïntensiveerde controleregime schrijft monstername en analyse van de pulp voor door zowel leverancier als afnemer. Beide onderzoeken moeten daarbij aanwezigheid van beendermeel uitsluiten. Het Productschap Diervoeder geeft in het aangepaste protocol voor het bedrijfsleven een verdere uitwerking van de richtlijnen voor de monitoring van Duits bietenpulp. In dit protocol is ook de verplichting opgenomen voor eindafnemers om van elke partij bietenpulp van andere origine dan Duitsland een representatief monster te nemen. Dit geldt ook voor Nederlands bietenpulp. Deze verplichting is van kracht tot nader order - tot 24 december 2004. Verder heeft het Productschap Diervoeder in het protocol een vijfde produc-tielocatie aan de lijst met geblokkeerde bedrijven toegevoegd. Het gaat om de vestiging van Pfeifer und Langen in Elsdorf.

De Engelse en Duitse versie wordt z.s.m. gepubliceerd.

Voor meer informatie over de vervolgacties verwijst het Productschap Diervoeder naar het Protocol monitoring bietenpulp GMP+-regeling diervoedersector. Dit protocol staat op www.pdv.nl. Op deze site vindt u ook een vraag- en antwoordlijst.

Protocol monitoring bietenpulp GMP+-regeling diervoedersector (PDF, 102 kB)