Productschap Margarine
25.11.2004
EFSA: Pindaolie niet uitzonderen van etiketteringsplicht
De European Food Safety Authority (EFSA) heeft haar advies
gepubliceerd over het tijdelijk uitzonderen van geraffineerde
pindaolie van de etiketteringsverplichting voor allergene ingrediënten
op basis van richtlijn 2000/13/EG zoals gewijzigd door richtlijn
2003/89/EG. Het door FEDIOL en IMACE ingediende dossier bewijst
volgens de EFSA onvoldoende dat pindaolie geen allergische reacties
veroorzaakt. Pindaolie kan dus niet tijdelijk uitgezonderd worden van
de etiketteringsverplichting.
Vanaf 25 November 2005 moet de aanwezigheid van een aantal allergenen
of daarvan afgeleide stoffen altijd op het etiket vermeld worden
wanneer zij bedoeld in een product aanwezig zijn. Bepaalde stoffen die
van allergenen afgeleid zijn, veroorzaken echter geen allergische
reacties. Tot en met augustus 2004 konden belanghebbenden dossiers
indienen bij de Commissie voor het verkrijgen van een uitzondering op
deze etiketteringsverplichting. De Commissie stelt volgens de
wetgeving uiterlijk op 25 november 2004 - een lijst op met producten
die tijdelijk van de etiketteringsverplichting zijn uitgezonderd. Deze
tijdelijke uitzondering geldt totdat definitieve resultaten van de
genotificeerde studies bekend zijn of tot uiterlijk 25 November 2007.
Voor soja- en pindaolie is door Fediol in samenwerking met IMACE een
dossier ingediend.
Voor pindaolie heeft de EFSA nu geadviseerd het product niet tijdelijk
uit te zonderen. EFSA geeft aan dat voor een uitzondering meer
klinische informatie nodig is over de effecten van geraffineerde
pindaolie op mensen die ernstig allergisch zijn. Voor deze informatie
zijn meer studies nodig. Het EFSA advies over de mogelijke
uitzondering voor geraffineerde sojaolie volgt in de komende maanden.
De tekst van het volledige EFSA-advies is hier te vinden.