Ingezonden persbericht


Gemeente Amsterdam - Start Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld in Amsterdam

25/11/2004 - Het Amsterdamse Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld is vandaag, de Dag tegen Huiselijk Geweld, van start gegaan met een telefoonlijn die 24 uur per dag, 7 dagen per week (buiten kantoortijden alleen voor acute situaties) bereikbaar is. Begin 2005 wordt het eerste 'fysieke' Advies- en Steunpunt bij wijze van pilot gestart in het stadsdeel Osdorp.

Burgemeester Cohen maakt dit vandaag tijdens een bijeenkomst in het Werkteater bekend. Wethouder Belliot, hoofdofficier van Justitie de Wit en plv. hoofdcommissaris Gorissen lanceren vandaag ook een voorlichtingscampagne onder het motto 'Huiselijk geweld is niet normaal'.

Voor alle slachtoffers, plegers en betrokkenen
Huiselijk geweld is de meest voorkomende vorm van geweld in de Nederlandse samenleving. Recent onderzoek heeft aangetoond dat zeker een half miljoen mensen slachtoffer zijn (geweest) van een vorm van huiselijk geweld. Bij het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld kunnen slachtoffers, plegers of andere betrokkenen bij huiselijk geweld advies en hulp op maat krijgen. Zo nodig wordt directe hulp verleend. Beroepsgroepen die in hun werk te maken krijgen met gevallen van huiselijk geweld kunnen er terecht voor adviezen en verwijzing.

Huiselijk geweld is niet normaal
Het doel van de campagne 'Huiselijk geweld is niet normaal' is het doorbreken van het taboe rondom huiselijk geweld en bekendheid geven aan het telefoonnummer van het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld. De campagne richt zich op alle slachtoffers en plegers van huiselijk geweld en betrokkenen. In opvallende, aangrijpende beelden wordt getoond dat huiselijk geweld iedereen kan overkomen, ongeacht sekse, leeftijd, sociale en culturele achtergrond of seksuele geaardheid. Tegelijk met de campagne is een nieuwe website geopend: www.huiselijkgeweld.amsterdam.nl

Een veilig Amsterdam. Samen zorgen we ervoor
De aanpak van huiselijk geweld in Amsterdam is een van de acties uit het Beleidsprogramma Aanpak Agressie en Geweld en onderdeel van het Veiligheidsplan Amsterdam. Het direct bestrijden, stoppen en aanpakken van huiselijk geweld staat centraal. Onder regie van de Bestuursdienst, directie Openbare Orde en Veiligheid, van de gemeente Amsterdam werken onder andere de Politie Amsterdam-Amstelland, de Stichting Vrouwenopvang Amsterdam, het Arrondissementsparket Amsterdam, de Dienst Maatschappelijk Ontwikkeling van de gemeente Amsterdam, de GG&GD, ROA Jeugdzorg, Advies- en Meldpunt Kindermishandeling van Bureau Jeugdzorg en de Reclassering Nederland Amsterdam aan de aanpak van huiselijk geweld in Amsterdam. (zie ook www.eenveiligamsterdam.nl)