Titel: ERNST & YOUNG: Q3 uitkomsten onderzoek Venture Capital

ERNST AND YOUNG
Rubriek: Economie
Datum en tijd: 25-11-2004 10:00

Europese markt voor risicovolle investeringen na positief tweede kwartaal weer terug op niveau van eerste kwartaal

Investeringen in Nederland naar dieptepunt

ROTTERDAM, 25 NOVEMBER 2004 - Na een opleving in het tweede kwartaal is het bedrag aan risicokapitaal - door Venture Capital (VC's) verstrekkers geïnvesteerd in Europese ondernemingen - in het derde kwartaal van 2004 fors afgenomen. In totaal investeerden zij zo'n 769,8 miljoen euro. Dat is een kleine 300 miljoen euro minder dan in het tweede kwartaal en een fractie hoger dan in het eerste kwartaal. Dit blijkt uit kwartaalonderzoek van Ernst & Young en VentureOne naar risicovolle investeringen door VC's.

Het aantal transacties in Europa nam in het derde kwartaal ten opzichte van een kwartaal eerder over de hele linie van sectoren af van 271 naar 245. Afgezet tegen de derde kwartalen in voorgaande jaren, was er sprake van een aanhoudende daling: 838 transacties in 2000, 579 transacties in 2001, 341 transacties in 2002 en 256 transacties in 2003.

Ondanks een forse daling, van 359,0 naar 247,9 miljoen euro, bleef biofarmacie op Europees niveau het belangrijkste investeringssegment. Software was met 188,8 miljoen euro een goede tweede.

'Het ziet er in Nederland niet veel beter uit', stelt Geert-Jan van Logtestijn, partner bij Ernst & Young Transaction Advisory Services. 'Hoewel het aantal deals relatief steeg - van twee naar vier - is het totaal geïnvesteerde bedrag van 14 miljoen euro over de eerste drie kwartalen weinig hoopgevend. Vorig jaar eindigde het totaal geïnvesteerde bedrag aan risicovolle investeringen op 35 miljoen euro terwijl het jaar daarvoor dit nog 74 miljoen euro bedroeg. Hierbij dient aangetekend te worden dat het slechts gaat om door VC's verstrekt risicokapitaal en geen totaal beeld geeft van het totale investeringsklimaat in Nederland.'

Van de vier transacties in Nederland gingen er twee naar het segment software, één naar het segment semiconductors en één naar het segment retail.

'Meer dan eenderde van alle transacties vindt plaats in de start-up en eerste levensfase van een onderneming, het hoogste percentage sinds drie jaar. Bovendien wordt zo'n 31 procent van alle financiering gericht op deze fases', stelt Van Logtestijn. 'Dat is een teken dat de markt weer vertrouwen begint te krijgen in de uitstapmogelijkheden uit een fonds. Bijvoorbeeld fusies en overnames of zelfs een gang naar de beurs.'

Kijkend naar de grootste landen, liet Frankrijk een positief kwartaal zien met 48 transacties en 163,1 miljoen euro aan investeringen, bijna het dubbele in vergelijking met het derde kwartaal van een jaar eerder. Het totale bedrag geïnvesteerd in Duitsland nam ook toe, met zeven procent tot 138,0 miljoen euro. Het aantal transacties nam echter af met drie tot 32. Het Verenigd Koninkrijk scoorde dit kwartaal minder met 56 transacties en 204,0 miljoen euro. Ierland deed het echter veel beter; met dertien transacties en 33,5 miljoen euro aan investeringen liet het land een groei zien van respectievelijk 18 en 55 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Noot aan de redactie
De cijfers in dit persbericht zijn gebaseerd op het totaal van de bevindingen van eigen onderzoek door VentureOne en Ernst & Young in Europa. Deze gegevens zijn verzameld door
risicokapitaal-participatiemaatschappijen die aan het onderzoek hebben deelgenomen, op basis van uitgebreide gesprekken met CEO's en CFO's van bedrijven, en op basis van informatie uit de tweede hand. Deze risicokapitaalcijfers hebben betrekking op beleggingen in aandelen in 'early stage', innovatieve ondernemingen. Ondernemingen die geheel worden gefinancierd door ondernemings-, particuliere en/of overheidsinvesteerders, vallen hier niet onder. De informatie in dit bericht dient niet te worden geïnterpreteerd als zijnde een aanbeveling tot koop of verkoop van effecten, of tot het geven van advies betreffende beleggingsaangelegenheden.

Het onderzoek is op verzoek verkrijgbaar via de woordvoerder.