WSPA

Nederland onder vuur wegens walvisjacht

Tussentijdse vergadering over hervatting walvisjacht

Nederland onder vuur van internationale
dierenbeschermingsorganisaties

Whalewatch, een coalitie van ruim 140 dierenbeschermingsorganisaties uit meer dan 55 landen heeft vandaag de Nederlandse regering opgeroepen stelling te nemen tegen hervatting van de walvisjacht. Daarover wordt volgende week in Zweden vergaderd. Nederland is een van de grootste pleitbezorgers voor een systeem waarbij de walvisjacht wordt heropend. Op donderdag 25 november vraagt Whalewatch het Nederlandse publiek in een advertentiecampagne in de landelijke dagbladen de oproep te ondersteunen.

Van 29 november tot 1 december neemt Nederland deel aan een tussentijdse vergadering van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) in Borgholm, Zweden. Doel van de vergadering is het bereiken van overeenstemming over de Revised Management Scheme (RMS), een controversieel pakket maatregelen dat voorziet in hervatting van de walvisjacht. Momenteel bestaat er nog een verbod op de commerciële walvisjacht, maar het aantal landen dat de jacht wil heropenen, groeit rap.

Manja Remmerswaal van de World Society for the Protection of Animals (WSPA) namens Whalewatch: 'Over de walvisjacht moet je niet gaan onderhandelen; daarmee stem je namelijk in met de wreedheid waarmee die jacht gepaard gaat. De RMS is een goedkeuring van de walvisjacht, zo simpel ligt het. En de reden dat ze de jacht nu willen legaliseren is dat de IWC niet in staat is het huidige verbod te handhaven. Een uiterst kromme redenering, die bovendien getuigt van een zeer slappe houding. Als Nederland instemt met de RMS, is onze regering er mede verantwoordelijk voor dat binnenkort weer talloze walvissen op gruwelijke wijze mogen worden afgeslacht.'

Whalewatch is fel tegen de walvisjacht. Volgens Whalewatch is het niet mogelijk op humane wijze midden op zee een walvis te doden. Een aangeschoten walvis heeft een gemiddelde doodsstrijd van twee minuten; sommige walvissen doen er een uur over om te sterven. Aangenomen wordt dat walvissen soms nog in leven zijn op het moment dat ze aan boord in stukken worden gesneden.

Nederland is sinds de oprichting in 1946 lid van de IWC. Op dit moment wordt ons land daarin vertegenwoordigd door mr. Giuseppe Raaphorst, directeur Natuurbeheer van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.