Erasmus MC


18-11-04: Berengal voorkomt levertransplantatie

De leverziekte PBC, die tot dusver alleen te genezen was met een levertransplantatie, kan nu behandeld worden met een medicijn waarvan het belangrijkste bestanddeel afkomstig is uit berengal. Uit een onlangs afgeronde studie van het Erasmus MC onder 300 PBC patiënten blijkt dat de levensverwachting van deze patiënten gelijk is als die van gezonde mensen, mits de ziekte maar in een vroeg stadium wordt behandeld. De resultaten van dit onderzoek worden bekend gemaakt tijdens de 19e Lever Dag van het Erasmus MC op 25 november a.s.

PBC (primaire biliaire cirrose) is een leverziekte die vooral bij vrouwen voorkomt. Het is een auto-immuunaandoening waarbij het eigen afweermechanisme de kleine galwegen in de lever aantast. PBC kan leiden levercirrose (ernstige verlittekening van de lever) en tot leverfalen. Tot voor kort was levertransplantatie de enige behandeling voor patiënten in een vergevorderd stadium van de ziekte. De ziekte kan echter na lange tijd wel terugkeren in de getransplanteerde lever.

Al in het oude China was bekend dat berengal een gunstig effect kan hebben op leveraandoeningen. De werkzame stof in berengal, werd aanvankelijk vooral gebruikt om galstenen op te lossen. Toevallig bleek dat bij patiënten met PBC, die behandeld werden wegens galstenen, er ook een gunstig effect optrad op de leverziekte.

Het medicijn wordt gelukkig inmiddels al lang op synthetische basis vervaardigd. Uit de studie van het Erasmus MC, waarbij gedurende 10 jaar 300 PBC-patiënten gevolgd zijn, blijkt dat bij dagelijks gebruik van het medicijn de ziekte tot stilstand gebracht kan worden en dat de levensverwachting precies hetzelfde is als die van gezonde personen, mits de behandeling tijdig gestart wordt.