Rode Kruis Vlaanderen

Persbericht

Prinses Astrid woont rampoefening bij in Antwerpen-Haven en bezoekt rodekruisafdeling Beveren

Vandaag, woensdag 24 november, bezocht Prinses Astrid als nationale voorzitter verschillende activiteiten van het Rode Kruis. In de voormiddag woonde zij een rampoefening bij in de haven van Antwerpen. In de namiddag bracht zij een uitgebreid bezoek aan de rodekruisafdeling Beveren.

Rampoefening in Antwerpen-Haven

Aan de Derde Havendok- Zuidkaai rijdt een vrachtwagen geladen met vaten met onbekende inhoud. Plots wordt de oplegger aangereden door een vorkheftruck waardoor de achterdeuren openscheuren. De lading kantelt, mensen geraken verpletterd en één van de vaten begint te lekken. Dit is kort het scenario van de ramp die vanmorgen in de haven in scène werd gezet. Verantwoordelijken van het Rode Kruis, de brandweer, de MUG en de politie gaven Prinses Astrid toelichting over het verloop van de oefening. Tijdens de lunch in tenten maakte ze ook kennis met alle deelnemers. Rodekruisvrijwilligers maakten de lunch klaar in een speciale cateringwagen zoals het ook bij een echte ramp gebeurt. De cateringwagen werd bijvoorbeeld ingezet bij de ramp in de haven in maart dit jaar toen een vrachtwagen met broom zijn lading verloor en 3000 burgers werden geëvacueerd. Na de rampoefening kreeg Prinses Astrid een rondleiding in het Medisch Centrum Antwerpen-Haven (kaai 142).

Prof. dr. Philippe Vandekerckhove, directeur-generaal van Rode Kruis-Vlaanderen, loofde na de oefening de goede samenwerking tussen de verschillende hulpdiensten. Maar hij had ook een kritische noot. Ondanks de goede afspraken op lokaal en provinciaal niveau stelt het Rode Kruis vast dat zijn opdrachten op federaal niveau niet of onnauwkeurig zijn bepaald. Een wettelijke regelgeving ontbreekt. Het Rode Kruis trekt nochtans al geruime tijd bij de bevoegde federale ministers aan de alarmbel en publiceerde hierover vorig jaar een uitgebreid rapport. Eén van de conclusies van het rapport was dat er nood is aan een globale en samenhangende rampenwetgeving. De rol en de taken van het Rode Kruis moeten ook ondubbelzinnig in een conventie worden vastgelegd. Dit in het belang van elke burger. Het gevaar is immers reëel dat het Rode Kruis soms onder of boven zijn mogelijkheden zal worden ingeschakeld. Ook al is Vlaanderen de laatste jaren gespaard gebleven van echt grote rampen, gemiddeld moet het Rode Kruis toch 50 keer per jaar voor kleinere' rampen in actie komen.

Bezoek aan Rode Kruis-Beveren

Bij het bezoek aan de rodekruisafdeling Beveren nam Prinses Astrid plechtig de nieuwe handicar' in gebruik. Met deze minibus vervoeren rodekruisvrijwilligers mensen die minder mobiel zijn en er toch eens op uit willen. De handicardienst deed vorig jaar 3161 ritten. De Beverse overheid draagt de kosten van de minibussen, het Rode Kruis zorgt voor het vervoer.

Bij Rode Kruis-Beveren zetten in totaal 120 vrijwilligers zich in voor hulpacties voor de bevolking. Hulpdienstvrijwilligers maken deel uit van een snelinterventieteam (SIT) dat optreedt bij rampen en organiseren elk jaar een 80-tal eerstehulpposten op sportwedstrijden en grote evenementen. Vrijwilligers Ziekenhuisbibiliotheken' doen hun ronde in 4 uitleenpunten in Beveren wat in 2003 goed was voor 4152 uitgeleende boeken aan patiënten en bejaarden. Lesgevers en ongevalssimulanten staan in voor de organisatie van eerstehulpcursussen voor het publiek en bedrijven. Andere vrijwilligers verspreiden informatie over de internationale hulpacties of bemannen de uitleendienst van krukken, rolstoelen enz. Dat de afdeling ook aan de toekomst denkt, bewijst de goede werking van Jeugd Rode Kruis dat 30 actieve leden telt. Zoals in elke rodekruisafdeling helpen de vrijwilligers ook bij de organisatie van broodnodige bloedinzamelingen. Prinses Astrid sloot haar bezoek dan ook af met een rondleiding op een bloedinzameling van het Rode Kruis die diezelfde avond plaatsvond in de brandweerkazerne in Beveren.

Antwerpen en Beveren, 24 november 2004