Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Onderzoek: "Een broer of zus heb je helaas niet voor het uitkiezen"

Vier op de tien Nederlanders zeggen het te betreuren dat ze een broer of zus niet voor het uitkiezen hebben. In een representatief opinieonderzoek van het tijdschrift Gezondheid blijkt dat het in de langstlopende relatie in een mensenleven, die tussen broer en zus, niet altijd koek en ei is.

Ouders worden overleefd en een langdurige liefdesrelatie ontstaat op zijn vroegst in de puberteit. De relatie tussen broer en zus is er vanaf de vroegste herinnering en blijft bestaan. Samen opgroeien en hetzelfde erfgoed delen, schept een band voor het leven. Er bestaan geen ex-broers of -zussen. Gezondheid peilde hoe de Nederlander denkt over de relatie. De helft van alle Nederlanders vindt bijvoorbeeld dat ruzie maken bij een broer/zus-relatie hoort.

Vooral ouderen zouden graag kiezen

Acht procent van de Nederlanders heeft geen contact meer met broer of zus en geeft aan dat dat pijn doet. Bij nog eens vijf procent is het contact verslechterd doordat men niet goed overweg kan met de partner van de broer of zus. Twee procent is juist blij dat er geen contact meer is. Van de vijf procent Nederlanders die geen broer of zus hebben, geeft ruim de helft aan een broer of zus te missen.

Opvallend in het onderzoek van het tijdschrift Gezondheid is het hoge percentage (39 %) dat aangeeft dat een broer of zus "helaas" niet uitgekozen kan worden. In de leeftijdsgroep 20-29 jaar blijft het percentage nog steken op 22, maar met het klimmen van de leeftijd stijgt het door naar 66 procent in de leeftijdscategorie 70 en ouder. Het lijkt er op dat die houding alles met ruzies tussen broer en zus te maken heeft. In de jongste leeftijdsgroep is er volop begrip voor ruzies, 79 procent vindt dat ruziemaken bij een broer/zus-relatie hoort. In de hogere leeftijdsgroepen daalt dit naar 39 procent.

Toch is het niet louter kommer en kwel in de broer/zus-relatie. Ongeveer de helft van alle Nederlanders onderschrijft de stelling 'Ik kan honderd procent mezelf zijn bij mijn broer/zus'. En vier op de tien Nederlanders zijn het eens met de stelling dat broer en zus altijd voor elkaar opkomen.

Elkaar schrijven is er niet bij

Broers en zussen hebben vooral contact doordat ze bij elkaar over de vloer komen. Bellen is met 25 procent ook heel populair. Op derde plaats volgt het ouderlijk huis. Postzegels worden er bijna niet geplakt, een half procentje schrijft elkaar. E-mailen scoort vooral bij veertigers (14 % tegen 6 gemiddeld).

Het aantal contacten tussen broer en zus wisselt sterk. Hoe vaak ziet u uw broer of zus, vroeg het tijdschrift Gezondheid aan de deelnemers van het door Bureau PanelWizard uitgevoerde onderzoek. De antwoorden:

Dagelijks - 9 %

Wekelijks - 29 %

Maandelijks - 30 %

Een paar keer per jaar - 26 %

Eens in de zoveel jaar - 3 %

Nooit - 4 %

/////