Gemeente Roermond

Uitkomst bedrijfsdiagnose: gemeente zwaar belast

In de maanden september en oktober 2004 heeft Berenschot een bedrijfsdiagnose uitgevoerd bij de gemeente Roermond. Onderzocht werd in hoeverre de omvang van de ambtelijke organisatie in verhouding staat tot de taken en ambities die de gemeente tot haar verantwoordelijkheid rekent. Uit deze bedrijfsdiagnose is een duidelijk beeld naar voren gekomen.

Aanleiding

Binnen het bezuinigingsproject van de gemeente Roermond is een bedrijfsdiagnose voorzien. Doel van het bezuinigingstraject is om taken en middelen met elkaar in evenwicht te brengen. Onderzocht is in hoeverre de omvang van de ambtelijke organisatie in verhouding staat tot de taken en ambities van de gemeente. Ook is bekeken hoe de ontwikkeling van de bedrijfsvoering zich verhoudt in relatie tot andere gemeenten. De bedrijfsdiagnose is een hulpmiddel om de prestaties van de gemeente te verbeteren.

Aanpak

Tijdens het onderzoek zijn de verschillende onderdelen van de gemeente gemeten. De resultaten van deze meting zijn vervolgens vergeleken met de prestaties van andere gemeenten. Door deze vergelijking ziet de gemeente Roermond wat er goed/minder goed gaat en wat ze moeten doen om dit te verbeteren.

Uitkomsten

De gemeente Roermond ziet zich vanwege haar zwakke sociale structuur, aanzienlijke onveiligheid, lastige ruimtelijke situatie, sterke centrumfunctie en ambities op economisch gebied geconfronteerd met een grotere opgave dan een gemeente van gelijke omvang. Gaandeweg het onderzoek heeft Berenschot de gemeente Roermond op onderdelen kunnen vergelijken met de G30 gemeenten (grootste 30 gemeenten van Nederland).
Voor deze extra opgaven krijgt Roermond deels een vergoeding van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De andere uitgaven moet zij ten laste brengen van haar reserves. Deze extra taken ten opzichte van gemeenten met gelijke inwonersaantallen vertalen zich in een groter aantal ambtenaren. In totaal werken in de gemeente Roermond 33% meer ambtenaren dan bij gemeenten met een vergelijkbaar inwoneraantal. Deze afwijking is echter logisch en verklaarbaar zo stellen de onderzoekers.

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat de bedrijfsvoering van de gemeente Roermond een ontwikkelingsimpuls nodig heeft. Alhoewel hier verbeterslagen zijn en worden gemaakt moet hiervoor aandacht blijven.

Reactie gemeentebestuur

Het gemeentebestuur constateert dat taken en ambities op hoofdlijnen in evenwicht zijn met het daarvoor benodigde personeel. Het door Berenschot uitgevoerde onderzoek bevestigt wederom dat Roermond kampt met grotere problemen dan vergelijkbare gemeenten. Oorzaken liggen in de sterke centrumfunctie van Roermond en overeenkomsten met de grote stedenproblematiek (G30), wat zorgt voor een zware belasting op de formatie en de begroting. De bijzondere positie van Roermond is van dien aard en omvang dat Roermond onevenredig zwaar moet betalen om haar centrumfunctie voor Midden-Limburg waar te maken.

Het gemeentebestuur heeft aan het Managementteam de opdracht gegeven om binnen drie maanden in een plan van aanpak aan te geven welke vervolgstappen ondernomen moeten worden.

Publicatiedatum: 24.11.2004 Bijgewerkt: 24.11.2004