TEMPO-TEAM
http://www.tempo-team.nl
Tempo-Team en Précon introduceren:Introductiecursus E-learning voedselvei
Om de foodbranche te voorzien van goedopgeleide medewerkers heeft
Tempo-Team in samenwerking met opleidingsinstituut Précon een
e-learning module introductie voedselveiligheid voor flexwerkers
ontwikkeld. Tempo team heeft hiermee een primeur in de uitzendbranche
waarop Tempo-Team klanten - Mora en Frico Cheese - inmiddels positief
hebben gereageerd.
De module is gericht op bewustwording en kennis van voedselveiligheid
waarbij zaken als persoonlijke hygiëne, besmettingsgevaren en HACCP
worden behandeld. De introductiecursus duurt maximaal anderhalf uur en
is bestemd voor flexwerkers die langer dan een week aan de slag gaan
bij een levensmiddelenproducent.
De cursus wordt afgesloten met een eindtoets. Bij voldoende resultaat
ontvangen flexwerkers het Précon&Tempo-Team certificaat dat drie jaar
geldig is. Geslaagde flexwerkers zijn zich bewust van het belang van
voedselveiligheid en weten hoe zij vanuit hun werkzaamheden hieraan
kunnen bijdragen. Tevens zijn zij bekend met de meest gangbare
bedrijfsregels die voor veel foodbedrijven gelden hetgeen hun kansen
op de arbeidsmarkt vergroot.
Bewustwording
Bijzonder aan deze electronische interactieve cursus is dat
flexwerkers de cursus op elk gewenst moment in hun eigen tempo
vanachter een pc op een vestiging van Tempo-Team kunnen doorlopen.
Flexwerkers, en dus ook levensmiddelenbedrijven, hoeven niet te
wachten tot er een groep is waarvoor een klassikale basiscursus
voedingsmiddelenhygiëne wordt georganiseerd. Voor het bedrijfsleven
een belangrijke verbetering, omdat zij een flexwerker in huis krijgen
die bewust is van voedselveiligheidsrisico's en de flexwerker alleen
nog maar instructie over de bedrijfsspecifieke huisregels nodig heeft
hetgeen inwerktijd bespaart.
Constante aanscherping
Volgens Marieke Segerink, consultant bij Précon, is het elektronisch
en interactief (bij)scholen van flexwerkers een logische stap voor
foodbedrijven die sinds 1993 verplicht zijn volgens een
voedselveiligheidssysteem te werken (HACCP). 'Précon ervaart zowel
vanuit de industrie als vanuit toezichthoudende instanties dat
flexwerkers een risico vormen voor de voedselveiligheid van het
levensmiddel, doordat zij zich niet bewust zijn van
besmettingsrisico's bij het verrichten van hun werkzaamheden. Het
levensmiddelenbedrijf is wel verantwoordelijk voor het vermarkten van
voedselveilige producten en dus viel te verwachten dat één van de
spelers in de uitzendbranche deze noodzaak zou signaleren, Tempo Team
heeft dit opgepakt. 'E-learning is dé tool voor deze doelgroep die op
ieder gewenst moment op verschillende locaties in Nederland
voedselveilig bewust te werk gesteld moeten worden. Petra Mouthaan,
projectmanager Food en Logistiek bij Tempo-Team, zegt hierover:
'Vanuit de internationale retailers worden leveranciers met de
regelmaat van de klok geaudit. Die constante aanscherping kost de
branche enorme investeringen, bijvoorbeeld in het opleiden en
bijscholen van mensen. Met ingang van 1 januari 2005 treedt de General
Food Law in werking. Dat betekent voor de Nederlandse voedselketen dat
zij in geval van een recall binnen vier uur moeten tracken en tracen
waar een product vandaan komt en in welke lichting er iets verkeerd is
gegaan. 'Tempo-Team en Précon willen met de introductie van de
e-learning module voedselveiligheid voor flexwerkers actief een
bijdragen leveren aan het verminderen van de
voedselveiligheidsrisico's op de werkvloer.