RECTIFICATIE VAN EERDER PERSBERICHT
Datum: 24 november 2004
----------
Jonge Socialisten: PvdA wetsvoorstel voor gekozen burgemeester nú niet haalbaar
Tientallen PvdA afdelingen, fracties, wethouders en burgemeesters roepen Eerste Kamer op tégen de deconstitutionalisering te stemmen
Naar aanleiding van de Kamerdebat over de wijze van aanstelling van de burgemeester, roepen de Jonge Socialisten in de PvdA (JS) en tientallen PvdA afdelingen, fracties, wethouders en burgemeesters de PvdA Eerste Kamer fractie in een open brief op om tégen de deconstitutionalisering te stemmen. Weliswaar steunt de JS de PvdA Tweede Kamerfractie met hun initiatiefwetsvoorstel om de burgemeester in de toekomst door de gemeenteraad te laten kiezen. Het is echter vrijwel zeker dat het voorstel onder Balkenende II niet wordt aangenomen. Doordat de Tweede Kamer afgelopen week in tweederde meerderheid instemde met het uit de Grondwet halen van de Kroonbenoeming is de weg vrij gemaakt voor de direct gekozen burgemeester, zoals afgesproken in het regeerakkoord van de coalitiepartijen. In de komende weken moet echter ook de Eerste Kamer nog in tweederde meerderheid instemmen met de Grondwetswijziging.
De PvdA en de JS staan voor een door de gemeenteraad gekozen burgemeester, een variant waarvoor óók de Kroonbenoeming uit de Grondwet moest verdwijnen. De PvdA Tweede Kamerfractie stemde om die reden in grote meerderheid voor deze wijziging van de Grondwet. Het is volgens hen hierna pas tijd om te gaan praten over hoe de burgemeester in de toekomst wordt gekozen en dán te pleiten voor een door de gemeenteraad gekozen burgemeester. De JS had gewild dat de PvdA anders had gestemd.
Door het instemmen met de Grondwetswijziging wordt immers de weg vrijgemaakt voor de coalitiepartijen om de burgemeester in de toekomst direct door de bevolking te laten kiezen, zoals ze dat in hun regeerakkoord hebben afgesproken. Dat het initiatiefwetsvoorstel van de PvdA als een serieuze optie in het debat zal worden meegenomen is volgens de JS allerminst zeker gelet op de houding van het CDA en VVD. Deze coalitiepartijen zijn immers óók tegen de direct gekozen burgemeester, maar kunnen dit standpunt niet uitdragen zonder het kabinet te laten vallen. Evenals de PvdA houdt de JS minister De Graaf aan zijn toezegging een open debat over dit onderwerp te voeren in de Tweede Kamer. Hopelijk gaan het CDA en VVD met een open vizier dit debat in en strijden zij voor hun originele partijstandpunten. De uitkomst van het debat staat echter allerminst vast. Met het stemmen tégen de Grondwetswijziging zou de PvdA in deze onzekere situatie dus dichterbij haar eigen standpunt kunnen blijven, wat de PvdA-leden in het ledenreferendum hebben bekrachtigd. In het huidige model wordt immers de voordracht van de gemeenteraad voor een burgemeester in vrijwel alle gevallen gehonoreerd.
In de komende maanden spreekt en stemt echter ook de Eerste Kamer nog over de Grondwetswijziging. Op initiatief van de Jonge Socialisten in de PvdA (JS) roepen tientallen PvdA afdelingen, fracties, wethouders en burgemeesters, verspreid over het hele land, de Eerste Kamerfractie van de PvdA op om tégen de deconstitutionalisering te stemmen, het uit de grondwet halen van de Kroonbenoeming van de burgemeester. De open brief, inclusief alle ondertekenaars, kunt u
----------