Partij van de Arbeid


Den Haag, 24 november 2004


Bijdrage van Hannie Stuurman (PvdA) aan het Algemeen Overleg over Dagindeling


De PvdA-fractie vindt het onderwerp Dagindeling belangrijk. Projecten uit het verleden in het kader van dagindeling raakten de voor de PvdA belangrijke onderwerpen van zorgverlof en emancipatie. Echter als we de notitie van de minister goed onder de loep nemen dan zou ik en menig andere man of vrouw in onze samenleving denken van "zo er wordt een zeer groot bedrag ad 218 miljoen euro beschikbaar gesteld voor nog meer projecten maar zonder dat er überhaupt echte concrete maatregelen worden voorgesteld". Dit verwondert mij weer zeer. Gaan we nu weer alleen geld spenderen aan projecten, terwijl de projecten uit het verleden hebben bewezen dat nu de tijd rijp is om structurele maatregelen te treffen die tot echt beleid gaan leiden? Het kan toch niet zo zijn dat wij in 2009 de balans opmaken en dan weer moeten constateren dat er niets concreets is gebeurd, geen echt beleid is gevoerd. En om het nog gecompliceerde te maken: waarom wordt er op basis van geconstateerde knellende regelgeving geen beleid opgezet. In het verlengde hiervan vindt de PvdA dat de overheid meer voorwaarden moet scheppen voor een markt van persoonlijke dienstverlening en voor het faciliteren in verschillende mogelijkheden van thuiswerken. De lokale projecten Dagindeling hebben bijgedragen aan het beter kunnen combineren van werk en privé. Op verschillende manieren is zichtbaar gemaakt hoe het mensen gemakkelijker gemaakt kan worden om hun dag efficiënt en effectief in te kunnen delen. Echter nogmaals: hoe nu verder?


De PvdA is verheugd met de doelen van het kabinet inzake het vervolg van de dagindelingsprojecten, echter niet met de wijze waarop. De PvdA maakt zich naast het feit dat we niets concreets zien, ook zorgen om de ingezette afbouw van de sociale infrastructuur (het sluiten van scholen en buurthuizen in kleine dorpen / kernen) in relatie tot de mogelijkheid om arbeid en zorg te kunnen combineren. Welke projecten gaat de minister stimuleren? Hoe gaat de minister deze stimuleren? Waar liggen de prioriteiten? En gaat de communicatie plaatsvinden over het kunnen indienen van projectaanvragen? In het kabinetsstandpunt Dagindeling noemt het kabinet een aantal oplossingen en maatregelen. Kan de minister aangeven wanneer deze maatregelen doorgevoerd worden en hoe de kamer hierover geïnformeerd wordt?


Vragen:


· Dekt de titel Dagindeling nog wel de lading van de projecten? Geeft een titel als 'leven en werken op maat' niet beter weer waar het om gaat?


· De minister verwacht dat in de komende 5 jaren ¤ 100 miljoen beschikbaar komt uit het ESF. Hoe zeker zijn deze middelen? Wat als deze middelen vanuit Europa niet beschikbaar komen? Hoe gaat de minister de kamer hierover informeren?


· Kan de minister een overzicht geven van projecten die gericht zijn op het landelijk gebied? Hoe gaat de staatssecretaris bevorderen dat de goede projecten in het landelijk gebied ook kunnen doorbreken op grotere schaal?


· Welke invloed gaat de minister uitoefenen om voorzieningen zoals kinderopvang, buurthuizen en scholen ook in kleine kernen te laten voort bestaan?


· Hoe gaat de minister er voor zorgen dat het concept brede school ook in kleine kernen tot ontwikkeling kan komen?


· Hoe wil de minister vanuit de projecten Dagindeling de markten voor persoonlijke dienstverlening stimuleren?


· Ziet de minister het faciliteren van de mogelijkheid om thuiswerken/telewerken als een mogelijk project in het kader van Dagindeling? In dit kader zie ik een ambitie om binnen een aantal jaren het thuiswerken zo aantrekkelijk te maken dat 25 % van de beroepsbevolking daarvan gebruik zou kunnen maken. Zou de minister deze ambitie niet met mij willen delen en concrete maatregelen willen nemen om het thuis werken aantrekkelijk te maken?


Maar dat niet alleen, wat te denken aan het formaliseren van moedercentra die vervolgens een centrale functie kunnen vervullen bij allerlei zaken op emancipatieterrein, zowel landelijk als lokaal. Ook met het onderwerp herintredende vrouwen kan dit gecombineerd worden.


Wij maken ons grote zorgen over de kinderopvang. Leven en werken op maat kan niet zonder kinderopvang. Vorige week hebben de PvdA en Groen Links daarover al vragen gesteld. Kan de minister ook in dit kader niet wat extras doen en dan met name voor de buitenschoolse opvang? Deze opvang laten aansluiten op de schooltijden zodat de ouders zich geen zorgen hoeven te maken en kinderen na schooltijd lekker kunnen spelen.


Herintredende vrouwen


De PvdA-fractie is geschokt over het achterblijven van de resultaten voor wat betreft de instroom van herintredende vrouwen naar betaald werk. Vooral het laat inlichten van de kamer is iets wat grote zorgen baart. Hoe kan het dat de resultaten zo zijn achtergebleven na een hele optimistisch ingestelde staatssecretaris in oktober 2003? Waarom is de kamer hier niet eerder van op de hoogte gesteld? Wat zijn de resultaten van de 4 regio's die wel convenanten hebben afgesloten? Welke consequenties heeft dit voor de ambitie om in 2007 65% arbeidsparticipatie te realiseren? Wat zijn nu de ambities van de staatssecretaris voor herintredende vrouwen?


De staatssecretaris geeft aan dat de ambities niet gehaald kunnen worden vanwege 'economische tegenwind'. Volgens informatie van het CWI is het aantal vacatures met name voor deeltijd werk (

Als reden noemt de staatssecretaris daarnaast de invoering van de WWB. Is dit niet bij uitstek een groep binnen het WWB-bestand en -beleid die speciale aandacht van de gemeenten verdient en complementair op elkaar zijn?


Daarnaast geeft de staatssecretaris aan dat er geen verdere concrete maatregelen genomen zullen worden. Hij geeft juist aan minder te gaan doen (geen initiërende rol meer voor het ministerie als het gaat om convenanten). Al het heil voor de toetreding van herintredende vrouwen tot de arbeidsmarkt wordt gezien in het kabinetsstandpunt dagindeling. Hetgeen zoals eerder betoogd geen structureel beleid voorstelt. Mag ik in dat kader verwijzen naar de motie Weekers c.s. zoals wij die gisteren hebben aangenomen. Een mooiere aansluiting van dagindeling en herintreedsters is er niet.


De PvdA is van mening dat de staatssecretaris in zijn brief volledig voorbij gaat aan de specifieke kenmerken van de doelgroep herintredende vrouwen. Het zijn vrouwen die al geruime tijd niet werken en geen uitkering ontvangen. Zij hebben begeleiding nodig bij het maken van de eerste stap naar de arbeidsmarkt. Herintredende vrouwen maken zich zorgen of zij arbeid en zorg wel kunnen combineren. Kan de staatssecretaris een overzicht geven van wat gemeenten in het kader van de WWB doen voor de niet-uitkeringsgerechtigden (nuggers) en dan met name voor vrouwen? Kan de staatssecretaris aangeven welke gevolgen zijn standpunt heeft op het beleid van dit kabinet op de economische zelfstandigheid van vrouwen?