Nederlands Uitgeversverbond

Technische beveiliging van cds

De minister van Justitie heeft onlangs ook vragen van kamerlid Van Dam beantwoord over de beveiliging van cds. Volgens Van Dam moet een consument als hij een cd koopt ervan uit kunnen gaan, dat hij die cd normaal kan gebruiken en moet kunnen afspelen. De minister antwoordde dat sinds de introductie van kopieerbeveiligingen in 2002 de branche het nodige heeft ondernomen om problemen bij het afspelen van een beveiligde cd te voorkomen. Eventuele klachten kunnen consumenten via de website www.cdlogo.nl kenbaar maken. Volgens de minister moeten cds en dvds voldoen aan de eisen die de consument daaraan mag stellen, waaronder het afspelen op daarvoor bestemde afspeelapparatuur. Hij bevestigde dat een consument recht heeft op teruggave van zijn geld of een vervangend, werkend exemplaar, als normaal gebruik van een cd door beveiliging onmogelijk wordt gemaakt. Het beleid van de branche is hierop afgestemd.
De minister heeft verder aangegeven dat het maken van een privé-kopie niet onder normaal gebruik valt, als bedoeld in de definitiebepaling van technische voorzieningen (artikel 29a, lid 1 van de Auteurswet 1912). De mogelijkheid een privé-kopie te maken is niet een recht, maar een bevoegdheid die door rechthebbenden mag worden ingeperkt. De minister had dit ook al aangegeven tijdens de behandeling van het wetsvoorstel ter implementatie van de Auteursrechtrichtlijn. Als de wettelijk erkende gebruikersvrijheid om een privé-kopie te maken wordt beperkt, dan moet de consument daarover wel van te voren goed worden ingelicht. Volgens de minister staan de op dit moment toegepaste kopieerbeveiligingen slechts in de weg aan het maken van een digitale kopie voor eigen oefening, studie of gebruik. Het maken van een analoge privé-kopie blijft gewoon mogelijk. Door technische voorzieningen toe te passen kunnen producten in een grotere verscheidenheid dan ooit te voren worden aangeboden. Maatwerk komt binnen handbereik, aldus de minister. De verwachting is dat beperktere gebruikersvrijheden onder invloed van de marktwerking in de prijsstelling tot uitdrukking zullen komen.
De minister ziet geen aanleiding om op basis van artikel 29a, lid 4 van de Auteurswet een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) op te stellen, die ertoe leidt dat consumenten bij de aankoop van een cd verzekerd zijn van de normale werking en de mogelijkheid hebben om een privé-kopie te maken. Er kan pas worden ingegrepen nadat rechthebbenden in de gelegenheid zijn gesteld vrijwillig maatregelen te treffen, die ertoe strekken de begunstigden van beperkingen daarvan te laten profiteren. In de Auteursrechtrichtlijn, waarop de bevoegdheid in te grijpen is gebaseerd, wordt op dit punt het sluiten van overeenkomsten tussen rechthebbenden en gebruikers van beschermd materiaal over wettelijk erkende gebruikersvrijheden, waaronder de privé-kopie, aangemoedigd. De bevoegdheid een AMvB te kunnen uitvaardigen, stimuleert dat dergelijke afspraken ook daadwerkelijk tot stand komen. Bovendien is het de minister vooralsnog niet gebleken dat de beperking inzake privé-kopiëren zinledig is geworden. Tot slot is de minister ingegaan op de uitspraak van de Consumentenbond dat het beveiligen van cds doelloos is, omdat op internet altijd codes zijn te vinden waarmee de beveiliging kan worden gekraakt. De minister gaf aan dat niet alleen het omzeilen van technische voorzieningen, maar ook het faciliteren van het omzeilen van technische voorzieningen een onrechtmatige daad oplevert op grond van artikel 29a van de Auteurswet. Dat betekent dat ook degene die op internet software aanbiedt, waarmee kopieerbeveiligingen kunnen worden omzeild, daarvoor ter verantwoording kan worden geroepen.