ERNEST & JULIO GALLO
Vierde keer E & J Gallo 'Ladies Only' Chef's competition
LUCHTHAVEN SCHIPHOL, 24 november 2004 - Voor de vierde keer wordt de
jaarlijkse Ernest & Julio Gallo 'Ladies Only' Chef's Competition
gehouden, de enige competitie voor vrouwelijke professionele chefs in
Nederland.
'95% van het keukenpersoneel in Nederland is man en slechts 16% van de
studenten die de opleiding tot restaurantkok volgen is vrouw. En deze
trend neemt zelfs af. Dat is erg jammer', zegt Jasper van Almenkerk,
Projectmanager Meesterproeven en Wedstrijden bij het Horeca Branche
Instituut. 'Wedstrijden zijn voor de branche heel belangrijk en in het
bijzonder een wedstrijd voor 'ladies'. De Horeca staat daar zeer open
voor'.
De winnaars van de afgelopen jaren
'Ik heb erg veel van deze wedstrijd geleerd zoals improviseren, snel
andere beslissingen nemen en rustig blijven. Het is een uitdaging om
de perfecte wijn-spijs-combinatie te creëren en koken voor een jury
die bestaat uit zulke ervaren mensen is erg spannend', zegt Femke de
Bluts-Hutten, de winnares van de wedstrijd in 2003 en momenteel
werkzaam in restaurant Loos in Rotterdam.
Bianca Janssen, werkzaam in restaurant Tout à Fait in Maastricht en
winnares van de afgelopen editie voegt toe: 'De wedstrijd was voor mij
het moment om me te bewijzen in de mannenwereld en dat is heel goed
gelukt volgens mijn mannelijke collega's. De media-aandacht is enorm,
maar wel helemaal gaaf. Dus mocht ik de wedstrijd in januari weer
winnen, heb ik er absoluut geen moeite mee om weer zo in de
belangstelling te staan.'
E & J Gallo en de competitie
De passie voor het maken van internationaal erkende topwijnen is al
drie generaties lang een bindende factor voor de familie Gallo. 'Mijn
grootvader is altijd mijn inspiratie geweest om een succesvolle
professionele wijnmaker te worden en na vele jaren van hard werken in
onze wijnkelders ben ik er trots op dit bereikt te hebben', zegt Gina
Gallo, die al toen ze een kleine meid was haar grootvader overal
volgde in het wijnbedrijf.
Door Gina's ervaringen en prestaties als vrouw in een beroep dat nog
veelal uitgeoefend wordt door mannen heeft Ernest & Julio Gallo grote
waardering voor vrouwelijke professionele chefs in Nederland en is
trots de hoofdsponsor te zijn van de Ernest & Julio Gallo 'Ladies
Only' Chef's Competition.
In deze competitie worden vrouwelijke chefs uitgedaagd hun talenten te
laten zien op het gebied van wijn-spijs-combinaties door drie
gerechten te creëren die perfect passen bij drie topwijnen van het
Californische wijnhuis E & J Gallo. De zestien besten worden
uitgenodigd voor de kwartfinale die 11 januari 2005 gehouden zal
worden in de Kookfabriek in Den Haag. De acht beste dames strijden
vervolgens eind januari 2005 gedurende drie dagen op de European Fine
Food Fair (24, 25 en 26 januari 2005) om de 'Ladies Only' Ernest &
Julio Gallo Chef's Award en een reis naar de prachtige Californische
wijngaarden.
Jury
Onder leiding van Meesterkok Angélique Schmeinck, die dit jaar het
voorzitterschap van Maartje Boudeling heeft overgenomen, worden de
ingezonden recepturen en de bereide gerechten beoordeeld op het
belangrijkste criterium de wijn-spijs-combinatie, smaak, kleur,
ingrediëntencombinatie, kooktechniek en creativiteit. Angélique: 'Ik
draag graag mijn steentje bij aan deze wedstrijd. Het is immers een
goede stimulans om de positie van jonge vrouwelijke koks te
verstevigen'.
Op www.galloladiesonly.nl vindt u meer informatie over de wedstrijd.
Voor meer informatie/