Raad van State agenda


[s?agenda.agenda_details.Lunchpauzeconcert_met_Geraldine_van_Gelder_(o rgel)]
Lunchpauzeconcert met Geraldine van Gelder (orgel) Bij de Raad van State vinden op iedere 2de en 4de woensdag van de maand (behalve in juli en augustus) gratis lunchpauzeconcerten plaats. Bij deze concerten staat het Bätz-orgel centraal. Het orgel wordt bespeeld door de vaste organist Gert Oost, maar ook door organisten in opleiding. Regelmatig treden tijdens deze concerten ook andere instrumentalisten en vocalisten op. De concerten, die gehouden worden in de Gotische Zaal (ingang Paleisstraat) zijn vrij toegankelijk en beginnen om 12. 45uurendurenongeveereenhalfuur.

Op woensdag 24 november 2004 kunt u luisteren naar Geraldine van Gelder (orgel). Zij zal werken ten gehore brengen van Van Noordt, Bach, Widor en Andriessen.

Programma Lunchpauze-concert

Anthoni van Noordt (1613-1675)

- Psalm 24

Johann Sebastian Bach (1685-1750)

- Triosonate II deel 1 Vivace BWV 526

Charles-Marie Widor (1845-1937)

- Minuetto uit Symphonie III opus 13

Hendrik Andriessen (1892-1981)

- Sonata da Chiesa, tema con variazioni e finale

Toelichting:
Anthoni van Noordt, psalm 24
Van Noordt liet ons zijn Tabulatuur-Boeck van Psalmen en Fantaseyen na. Het werd in 1659 anoniem uitgegeven. Van Noordt was rond 1650 organist van de Nieuwen syts Capel te Amsterdam. De bundel bevat 10 bewerkingen van psalmen en 6 fantasieën. Van Noordt heeft van psalm 24 drie verzen geschreven. Het eerste heeft betrekking op Gods macht in en heerschappij over de schepping. Het tweede vers gaat over het beklimmen van de berg van God. In de muziek zijn prachtig de contouren van de berg getekend. Luistert u naar het bewegelijke en vloeiende lijnenspel. Het derde vers is heel krachtig en energiek. De tekst gaat over het openen van de poorten om de koning in zijn rijk te verwelkomen.

Johann Sebastian Bach, triosonate II deel 1 Van de zes triosonates weten we dat Bach ze als studiemateriaal voor zijn oudste zoon Wilhelm Friedemann geschreven heeft. Dat gebeurde vanaf 1723 in Leipzig. Wilhelm Friedemann moet wel een uitstekend speler geweest zijn, want hij was op dat moment nog maar 13 jaar! Het woord triosonate heeft twee betekenissen in dit geval: de sonate bestaat uit drie delen en alle delen zijn driestemmig. U hoort vandaag alleen het eerste deel van deze sonate die in c-moll staat. Vivace betekent levendig, als het goed is klinkt het ook zo.

Charles-Marie Widor, Symphonie III deel 2: Minuetto Van Noordt schreef, zoals dat heet, oude muziek. Bach schreef zijn werk aan het einde van de barok. We maken nu opnieuw een sprong in de tijd en komen dan bij de Romantiek. Widor was een toonaangevende componist en organist in Europa. Hij was onder andere organist van de St. Sulpice in Parijs. Ik wilde u een gevarieerd programma laten horen. Uit verschillende tijden en landen. Maar de 10 symphonieën die Widor schreef, zijn bedoeld voor een groot symfonisch orgel. Toch zijn er ook delen die een kleine registratie vragen. Vandaar dat u nu het Minuetto, afgeleid van een oude dansvorm, uit de derde symfonie hoort.

Hendrik Andriessen, Sonata da Chiesa
Opnieuw een Nederlandse componist. De titel betekent: kerksonate. Een sonate is eenvoudigweg een speelstuk. De ondertiteling vertelt ons meer: tema con variazioni e finale. Eerst horen we dus het thema. Het heeft iets weg van een koraal. Het was tenslotte een kerksonate. In de eerste variatie zit het thema in het pedaal. De tweede variatie omspeelt en versiert het thema. We zitten dan nog in dezelfde toonsoort als het thema, d-mineur. Maar dat duurt niet lang. Variatie drie staat namelijk in fis-mineur. Het thema zit weer in de sopraan maar harmonisch gebeurt er van alles. Dan volgt een variatie waarboven staat: allegretto marcato. Luistert u wat dat betekent. De vijfde variatie staat in a-mineur. Een heel rustige pedaalpartij, een begeleiding in tertsen en een prachtige melodie erboven. Tenslotte klinkt de virtuoze finale. Aan het einde daarvan komt voor de laatste keer het thema terug. Maar u begrijpt wel, er is ondertussen zoveel gebeurd dat het iets anders klinkt dan in het begin

Over de solist:
Geraldine van Gelder is geboren in 1979 in het Zuid-Hollandse Barendrecht. Na de Havo en de Pabo is zij orgel gaan studeren aan het Rotterdams Conservatorium bij Bas de Vroome. Daarvoor kreeg zij les van Josine Terdu en Jan van Dijk. Momenteel werkt zij anderhalve dag als leerkracht in het basisonderwijs, dirigeert zij kinderkoren in Barendrecht en Sliedrecht, geeft zij orgelles en is zij organist van de Christelijke Gereformeerde kerk van Barendrecht.

Datum: woensdag 24 november 2004